Fiskalna reforma Vlade

Pocjenjuje se da će fiskalna reforma koju preduzima Vlada Kosova negativno uticati na građane. Ove negativne promjene prati činjenica da smanjenje PDV-a sa 16 posto na 8 posto za neke osnovne proizvode neće imati nikakav uticaj, kao i, primjera radi povećanje PDV-a sa 16 posto na 18 posto za više od 100 hiljada proizvoda.

U ovoj situaciji vrijedno je napomenuti da ova fiskalna reforma je došla kao potreba Vlade za povećanjem prihoda, jer je uoči izbora donijela ad hoc odluku bez finansijskog opravdanja za povećanje potrošnje podizanjem plata za zaposlene u javnom sektoru.

Istraživač iz Instituta za napredne studije, Berat Thaqi u intervjuu za Kosovapress napominje razloge zbog kojih će ova promjena biti negativna za džep građana.

"Sada, kao rezultat ove akcije Vlade Kosova, finansijski nesmotrenoj, imamo situaciju u kojoj radnici u javnom sektoru dobijaju povećanja plata, dok su svi ostali zaposleni u privatnom sektoru i oni koji su nezaposleni će imati težak život, povećat će se troškovi života, jer je prethodna vlada povećala budžetske rashode i sada ima potrebe za povećanjem prihoda, tako da kao rezultat potrebe za povećanjem prihoda, povećava PDV-a i ovo povećanje PDV-a odražava porastom troškova života svih građana Kosova", rekao je Thaqi.

Smanjenje PDV-a sa 16% na 8% će posebno obuhvatiti određene proizvode kao što su hljeb, brašno, pirinač i neke druge usluge, kao što su PDV na energiju, vodosnabdjevanje, kod kojih će biti prepolovljen PDV.

Ali, prema riječima Thaqija, to će uticati vrlo malo u smanjenju troškova života građana Kosova.

"Ako ovo smanjenje PDV-a ne prati smanjenje cijene trgovaca, onda promjena PDV-a može biti zloupotrebljena jer ne postoji mehanizam koji bi mogao prisiliti trgovce ili prodavače da smanje cijene na svoje proizvode, jer ovo reguliše tržište, a to može biti opasno, jer građani ne mogu imati koristi čak i iz ovog smanjenja", izjavio je Thaqi.

Prema njegovim riječima, osim fiskalne reforme za kosovske proizvođače neophodno je da se poboljša vladavina prava, jer vrlo često druge reforme bez poboljšanja zakona, imaju nula učinak.