Obećanje ludom radovanje

Vlada Kosova još uvijek nije realizovala dato obećanje o smanjenju stope PDV-a na osnovne proizvode sa 16 na 8 odsto. Oni su obećali da će se to dogoditi od 1. jula ove godine.

U ranijoj najavi ministra finansija Avdullaha Hotija, rečeno je da će reforma poreskog sistema obuhvatiti i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice u koje spadaju pekarski proizvodi, jestivo ulje, so, vodosnabdjevanje, grijanje, smeće i još neki proizvodi i usluge.

Također, u ranijim izjavama za Radio Slobodna Evropa, Nahit Sharku iz Kosovske poreske uprave je izjavio da zakon treba da stupi na snagu 1. jula ove godine.

"Ako sve zakonske procedure idu kako je predvidjela Vlada, ovaj zakon stupa na snagu 1. jula ove godine", izjavio je Sharku.

U međuvremenu, u toku četvrtka, lokalni mediji su izvijestili da je na Kosovu počela provedba smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost od 16 posto na 8 posto.

Ali glasnogovornik Ministarstva finansija Muharrem Shahini, u odgovoru poslatom putem e-maila, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da ovaj zakon još nije usvojen.

"Zakon je dostavljen Skupštini i stupa na snagu nakon usvajanja od strane Skupštine", rekao je Shahin, i nije dao datum kada on može biti usvojen.

Međutim, stupanjem na snagu ovog zakona proizvodi koji će imati smanjenu stopu su: hljeb, ulje, sol, mlijeko, pirinač, jaja, onda je tu i dio knjiga i novina koji se tretiraju u jednu posebnu kategoriju.

U sklopu 8 posto će ući i lijekovi, farmaceutski proizvodi, medicinski uređaji i oprema.

Isto tako, u ovu sniženu stopu PDV-a će također ući u javne usluge, kao što je voda, struja, grijanje i odlaganje otpada.

Građani anketirani od strane Radio Slobodna Evropa, smanjenje PDV-a smatraju dobrom inicijativom Vlade.

Bajram Hyseni, ekonomista po struci, ocjenjuje pozitivno smanjenje poreza na dodatu vrijednost.

Prema njegovim riječima, smanjenje PDV-a za osnovne prehrambene proizvode utiče na poboljšanje socijalnog blagostanja građana.

"Ukoliko je Vlada rekla da će doći do smanjenja PDV-a za neke osnovne proizvode kao što su ulje, šećer... olakšaće se potrošačka korpa građana", dodao je on.

Dok Jusuf Azemi, građanin iz Prištine, kaže da što prije čekaju stupanje na snagu ovog zakona.

"Na prvom mjestu to je dobar znak da Vlada misli i na siromašan sloj i u najmanju ruku stvara nekakvu volju kod građana, ali mene to ne zadovoljava, jer će cijene porasti i kada se uradi prosta računica, opet ćemo imati iste troškove. Ipak daj da vidimo da li će se realizovati ovo obećanje Vlade Kosova", rekao je Azemi.

Porez na dodatu vrijednost, je teret kojim se oporezuju potrošači na robe i usluge. Na Kosovu, porez na dodatu vrijednost se primjenjuje od 1. jula 2001. godine.