Budžetski deficit 300 miliona

Carina je prikupila 460 miliona eura od 930 koliko treba da prikupi do kraja godine, dok je Poreska uprava inkasirala 182 miliona eura, od 367 koliko je predviđeno budžetom. Po mišljenju ekonomskih eksperata ovakvim trendom prihoda Kosovo će se do kraja godine suočiti sa najmanje 300 miliona budžetskog deficita, prenosi "Zëri".

Carina i Poreska uprava Kosova nisu ni blizu realizacije plana prihoda za ovu godinu, sudeći po dosadašnjem trendu. Prema zvaničnim podacima ove dvije institucije, predviđa se enormni budžetski deficit. 
Očekuje se da će se stanje pogoršati narednih mjeseci, kada će se krenuti sa velikim investicionim projektima, kao što je onoj za autoput koji će povezivati Kosovo sa Skopljem, ali i početak isplaćivanja subvencija koje je tokom predizborne kampanje obećao odlazeći premijer. 
Prema budžetu za 2014. godinu projektovani budžetski deficit iznosi 133 miliona evra. 
Ovoj sumi treba dodati još 80 miliona koji će biti potrošeni na povećanje plata civilnim zaposlenima za 25 odsto što takođe nije bilo predviđeno budžetom. 
Deficit će biti povećan i zbog odluke odlazećeg premijera o oslobađanju od plaćanja svih studenata, koji se ove godine upišu na fakultet, ali i zbog početka isplata subvencija od septembra ove godine koji će u velikoj mjeri opteretiti ispražnjenu kasu.