Svaki šesti Amerikanac prošle godine nije imao dovoljno novca za nabavku hrane, što je najviše od 1998. godine od kada se prikupljaju podaci o tome, pokazuju nedavno objavljeni podaci američkog Ministarstva poljoprivrede.

U neimaštini te vrste 2009. godine bilo je gotovo devet miliona djece koja su zbog toga ili jela manje zdravu hranu, ili su im dnevne porcije bile smanjene, ili su pak morala "preskakati" koji obrok.

Jedan od razloga za to je loša ekonomska situacija u SAD. Stopa nezaposlenosti 2008. godine bila je pet posto, a već naredne godine skoro 10 posto.

Funkcioner američkog Ministarstva poljoprivrede Kevin Konkenon kaže da ovaj problem rješavaju pomoću programa državnih podsticaja SNAP, koji za oko 42 miliona Amerikanaca obezbjeđuje zdrave namirnice kao dopunu redovnoj ishrani. On je istakao da je broj onih kojima se pruža pomoć porastao za 58 posto u posljednje tri godine, od kako je počela recesija.

Program državnih podsticaja, izglasan nakon što je u Bijelu kuću došao Barack Obama, osigurao je ovom projektu oko 60 milijardi dolara.

Direktorica nevladinog humanitarnog udruženja "Koalicija za ljudske potrebe" Deborah Weinstein kaže da je država dobro postupila kada je investirala novac u ovu svrhu i dodaje da je program pomogao i nacionalnoj ekonomiji, jer su preostali novac trošili u trgovinu.

Međutim, ona se brine da bi ova pomoć mogla nestati prije nego što nestanu posljedice ekonomske krize, jer Kongres razmatra rezove u programu SNAP kako bi se finansirali drugi projekti na području zdrave ishrane djece.

Konzervativci na Kapitol hilu generalno kritikuju državno trošenje novca na pomoć siromašnima. Sudbinu programa SNAP odrediće novi zakon o standardima za zdravu prehranu djece, o kojem bi se trebalo glasati do kraja godine.