Euro, najveći i najambiciozniji projekat EU, opasno je ugrožen, piše britanski dnevnik "Financial times".

Prema ocjeni lista, podjele među evropskim liderima i njihovi neuspjeli napori da stabilizuju vrijednost zajedničke evropske valute nanijeli su štetu ugledu Evrope na drugim kontinentima.

Međutim, list ističe da je dobra vijest da se na horizontu pojavio i novi lider EU, jer je njemačka kancelarka Angela Merkel ta koja određuje u kom će se smjeru Unija dalje kretati.

"Loša vijest je da neki dijelovi njemačke finansijske politike mogu da učine više štete nego koristi, što su na svojoj koži osjetili Irska i Portugal kada je povećana cijena pozajmljivanja novca na međunarodnom tržištu", zaključuje list.

Članice EU, poput Irske i Portugala, nalaze se u krizi i sporno je da li će uspjeti da riješe svoja dugovanja bez pomoći iz fondova evropskog bloka.

Irska insistira na tome da joj nije potrebna pomoć EU, ali pojačane su špekulacije da će Dablin i Lisabon morati da iskoriste novac iz kriznog fonda evropskog bloka.

Portugalijski ministar finansija Fernando Tekseira dos Santoš rekao je da investitori vjeruju da će Lisabon biti primoran da zatraži pomoć, jer se bojazan širi tržištima.

On je zatražio od Dablina da učini "pravu stvar" za euro i da prihvati pomoć.