Izraelski poduzetnici u Turskoj vole naglašavati činjenicu da većina bijesnih Turaka koji su prosvjedovali protiv smrtonosnoga izraelskog napada na turske vojne snage u Gazi ne zna da su njihovi mobiteli, osobna računala i plazma televizori sastavljeni od dijelova i tehnologije izrađene u Tel Avivu.

Menashe Carmon, predsjednik Izraelsko-turskoga poslovnog vijeća, takvo nepoznavanje stanja stvari smatra blagoslovom za obje strane. "Turcima bi bilo vrlo teško bojkotirati izraelske proizvode jednostavno zato što ih u turskim trgovinama nema", kaže Carmon. "Ali većina softvera koji Turci koriste u svemu, od mobitela do medicinske opreme, izrađuje se u Izraelu.

Stoga ako su Turci spremni prestati koristiti računala, bojkotom Izraela kaznili bi same sebe." Nakon napada koji se zbio 31. svibnja, a u kojemu je poginulo devet Turaka, Turska je zatražila službenu ispriku koju još nije dobila. Uslijedila je zabrana korištenja turskoga zračnog prostora izraelskim vojnim avionima, dok je islamistički orijentirani turski premijer izjavio da svijet sada percipira nacističku svastiku i Davidovu zvijezdu kao jednake, izvijestile su turske novine Hurriyet Daily News, sklone kritiziranju vlasti.

U međuvremenu su se Izraelci, povrijeđeni takvim grubim prijezirom od strane svoga bivšeg saveznika, zakleli kloniti Turske. No poslovni pragmatizam nadjačava političke tenzije. "Nijedna izraelska tvrtka ne napušta Tursku", rekao je Carmon, izraelski poduzetnik koji je odrastao u Istanbulu.

"Posao teče kao i obično, a ulaganja se čak i povećavaju."

Kratkoročno je vojni pohod uzrokovao neizbježan gospodarski pad. Analitičari predviđaju da će brojna otkazivanja ljetovanja od strane Izraelaca Tursku stajati oko 400 milijuna dolara. Istodobno Turska tvrdi da će pomno promotriti sve vojne suradnje, što potencijalno znači uskratiti izraelskim tvrtkama milijarde dolara unosnih ugovora. Bilateralna trgovina između tih dviju zemalja prošle je godine prema službenim podacima dosegla tri milijarde dolara. No izraelski i turski poduzetnici slažu se da njihove veze sežu mnogo dublje od toga. Kažu da su obuhvatne poslovne veze većim dijelom kamuflirane jer mnoge izraelske tvrtke koriste turske partnere za ulaz u arapski svijet, dok turske kompanije koriste svoje izraelske partnere kao poveznicu s američkim tržištem.

Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale Izrael nedugo nakon što je ta zemlja objavila svoje postojanje 1948. godine. Njih su dvije uspostavile snažne vojne i trgovinske odnose, ali u posljednjih nekoliko godina diplomatske i političke veze su se pogoršale.

Necat Yuksel je menadžer za izvoz tvrtke Naksan Plastik, velikoga turskog proizvođača plastične ambalaže iz Gaziantepa na jugoistoku Turske, koji je samo prošle godine iz Izraela uvezao plastičnih kemikalija u vrijednosti od 40 milijuna dolara. On kaže da poslovanje s Izraelom ne pokazuje nikakve znake jenjavanja. Njegovi izraelski kupci sada su oprezni glede putovanja u Tursku, no nijedan ugovor nije poništen. A ni njegova tvrtka nije obustavila planove u vezi s otvaranjem tvornice u Izraelu. Ponosno nam je iznio brojne prednosti poslovanja s Izraelom, uključujući geografsku blizinu i zajednički mentalitet.

"Svi se problemi nalaze u političkoj sferi", objašnjava Yuksel.

"Izraelci su temperamentni i tvrdoglavi, baš poput nas Turaka." Yuksel, koji već više od deset godina redovito posjećuje Izrael, tvrdi da posljednja politička zbivanja daleko više utječu na izraelske nego na turske poduzetnike.

"Za nas se sve svodi na zaradu", kaže. "Za Izraelce je to emocionalno pitanje." Sinan Ulgen, vodeći istanbulski ekonomist, tvrdi da Izrael prekidom veza može puno više toga izgubiti nego Turska.

Prodaja Izraelu prošle godine činila je samo 1,5 posto ukupnoga turskog izvoza u iznosu od 102 milijarde dolara, čime je on postao tek 17. po veličini tursko izvozno tržište, izvijestio je Državni zavod za statistiku iz Ankare. Izrael je prošle godine u Tursku izvezao dobara u vrijednosti od 1,04 milijarde dolara, čime je Turska postala osmo po veličini izraelsko izvozno tržište. Ali Rifat Bali, turski Jevrejin koji je opširno pisao o turskoizraelskim odnosima, ne slaže se s tim i tvrdi da su loši međusobni odnosi riskantniji za Tursku jer potkopavaju njezin odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Također onemogućuju tursku težnju da bude regionalna sila jer ju lišavaju sposobnosti da igra posredničku ulogu. On kaže da je Izrael jedna od rijetkih zemalja koja je spremna prodati oružje Turskoj bez ikakve obveze. "I Turska i Izrael", kaže Bali, "trebaju jedno drugo puno više nego što su spremni priznati."

Dan Bilefsky, The New York Times