Novi Beetle koji se pojavio prije nekoliko godina automobil je za bogate šminkere. Ovo je prava reinkarnacija Hitlerovog narodnog vozila! Barem tako najavljuju iz Wolfsburga (naravno, ne baš tim riječima).

Ima li ambicioznijeg plana nego pokušati izići iz sjene automobila koji je obilježio povijest automobilske industrije i dostojno zasjesti na njegovo mjesto? Dakako, ne izgledom nego filozofijom: pristupačno, jednostavno, ekonomično i pouzdano. Sve to ispunjavao je automobil kojeg je po nalogu velikog diktatora Ferdinand Porsche osmislio još tridesetih godina prošlog stoljeća.Koncept se zove E-Up!, no Volkswagen mu na Frankfurt Motor Showu tepa: "Buba 21. stoljeća" i u cestovnom izdanju, kažu, pojavit će se do 2013. Originalni Up! koncept pojavio se prije koju godinicu, zasnovan na volkswagenovoj New Small Family arhitekturi, a da u Wolsfburgu za njega imaju mnogo ambicioznije planove otvoreno govore tek sada.

A ima li ambicioznijeg plana nego pokušati izići iz sjene automobila koji je obilježio povijest automobilske industrije i dostojno zasjesti na njegovo mjesto? Dakako, ne izgledom nego filozofijom: pristupačno, jednostavno, ekonomično i pouzdano. Sve to ispunjavao je automobil kojeg je po nalogu velikog diktatora Ferdinand Porsche osmislio još tridesetih godina prošlog stoljeća.

Dizajnom, reminiscencija na originalnu bubu ostaje tek u oblikovanju blago naznačenog ovala prednjeg poklopca motora. Zapravo, podsjeća na Lupo s licem ugođenim po posljednjoj Volkswagenovoj modi. Prema svemu drugome, E-Up! je automobil 21. stoljeća, a ponajviše kad se taj poklopac zadigne: ako ste uopće sumnjali, nova Buba bit će elektromobil!

Njegov paket litij-ionskih ćelija nudi 18kWh, a može pojuriti do 130 km/h, što znači da neće zaostati za vozačima originalne bube. Barem prvih 130 kilometara, koliko iznosi autonomija kretanja s jednim punjenjem. Tada stara Buba ponovno postaje Zeko iz basne, a nova se pretvara u kornjaču.

Mora se priznati, iako je izgledom tehnicistički racionalan, E-Up! ima šarmantno, nasmiješeno lice kao i originalna Buba. A pri tom niti prdi niti smrdi, a puni se poput glačala za odjeću: utikač u utičnicu! Žene bi ga mogle obožavati, a ne bi bio mrzak ni muškarcima. Dakako, daleko je 2013. i svašta se još može promijeniti...

Dakako, ovo nije automobil za odlazak na more, nego za gradsku vožnju. Uostalom, dugačak je svega 3,19m, iako ima sjedala za četiri odrasle osobe. Jednom kad bude stvorena potrebna infrastruktura (valjda kad na benzinskim postajama uz agregate za gorivo budu na raspolaganju i utičnice), s ovim elektromobilom moći ćete se odvažiti i na dulje izlete.

Naravno ako ste spremni pričekati jedan satak koliko je potrebno da se ćelije napune do 80% kapaciteta.