Prema izveštaju kineskog časopisa „Hurun riport", u najmnogoljudnijoj zemlji ima skoro 900.000 milionera, koji vole proizvode „Kartijea", „mercedese", skupe slike i igraju golf.

Za ženu samo najbolje... Milioneri svojim suprugama često poklanjaju nakit „Kartije"

Kini, u kojoj živi više od 1,3 milijarde stanovnika, ima 876.000 milionera „teških" više od 1,5 miliona dolara, navodi „Hurun riport", časopis koji detaljno prati i objavljuje izveštaje o bogatstvu u Kini. Gledano u juanima, kineskoj valuti, među njima je 825.000 milionera i 51.000 milijardera. Ukoliko se njihovo bogatstvo preračuna u dolare, više od milijardu ima 24 njih.

Najbogatiji među Kinezima je Liu Jongćing (60), vlasnik kompanije „Ist houp grup", sa bogatstvom od tri milijarde dolara. Za njim sledi Vong Kvong Ju (39), vlasnik firme „Gom elektrikal aplajansis", sa 2,7 milijardi dolara, a na trećem mestu je žena Jang Huijan (27), koja je nasledila kompaniju „Kantri garden" i bogatstvo od 2,22 milijarde dolara.

Za kola 850.000 godišnje

Na osnovu najnovijeg istraživanja, „Hurun riport" je napravio profil prosečnog kineskog bogataša. Reč je o čoveku koji je tek prevalio 40. godinu, koji obožava proizvode „Kartijea", umetničke slike, golf, vozi „mercedes R500", uz stan ima bar jednu vilu, kao i neku seosku kuću za odmor. Veoma bogati Kinez prosečno godišnje potroši oko 850.000 dolara samo na kupovinu novih kola i kolekcija, dok za donacije, koje su simbol njihovog statusa, odvaja oko 150.000 dolara.

„Hurun riport" navodi dalje da je supruga prosečnog kineskog bogataša u proseku od njega mlađa godinu dana, vozi sportske modele, najčešće „BMW", redovno izlazi sa prijateljicama u klubove za dame iz više klase, nosi „bulgari platinijum" i dijamantske satove. Na odmor odlazi u Japan, u Tokio ili Osaku, i u prvim redovima je na mjuziklima i operama bar nekoliko puta godišnje.

Njihovo dete u proseku ima 14 godina, već je naučeno da nosi najpoznatije brendove, ima privatne časove klavira, raste okruženo retkim porcelanskim i kolekcijama od žada i slikama klasicizma i modernista koje se baškare na svim zidovima.

Najveći broj kineskih bogataša izabrao je Peking za život, i to 143.000 multimilionera i 8.800 milijardera. Sledi Šangaj sa 116.000 multimilionera i 7.000 milijardera, a na listi gradova sa najvećim brojem bogataša su i Hangžou, Šenžen, Čendgu i Šenjang.

Kriza im ne može ništa

Iako je bogatstvo bilo praktično izbačeno kao pojam ili društveni status iz kineske zvanične terminologije, stvari su počele drastično da se menjaju od kada se Kina otvorila prema svetu 70-ih godina prošlog veka. Sa otvaranjem su usledile i promene unutar zemlje.

- Polako, ali sigurno izdvajala se grupa biznismena koji su bogatstvo stekli na projektima urbanizacije zemlje, kao što su trgovina nekretninama, infrastruktura i bela tehnika. Upravo zahvaljujući tome što su se fokusirali na biznis unutar zemlje, za razliku od onih u drugim državama u tranziciji koji su brzu zaradu potražili kroz izvozne poslove i mahom propali, kineski novobogataši danas nemaju problema sa svetskim kriznim kretanjima. Ekonomska kriza njih nije pogodila - navodi se u izveštaju „Hurun riporta".

Top 10 kineskih bogataša (prema časopisu "Forbs")

1. Liu Jongćing (60) 3 milijarde dolara     vlasnik "Ist houp grupa", koji se bavi poljoprivredom i metalskom industrijom, a vlasnik je i topionica aluminijuma

2. Vong Kvong Ju (39)        2,7 milijardi dolara   vlasnik "Gom elektrikal aplajansisa", koji se bavi prodajom elektronike

3. Jang Huijan (27)      2,22 milijarde dolara od oca nasledila "Kantri garden", koji se bavi nekretninama

4. Liju Janghao (57)    2,2 milijarde dolara   brat prvog na listi i vlasnik "Nju houp grupa"

5. Zou Čengjian (43) 2 milijarde dolara     vlasnik "Metersbona" i tvorac istoimene modne linije

6. Zang Đindong (45) 1,8 milijardi evra      vlasnik "Saning aplajansisa", koji se bavi prodajom rashladnih uređaja

7. Robin Li (40) 1,7 milijardi dolara   vlasnik Baidu.kom, koji se bavi informacionim tehnologijama i koji je vodeći internet pretraživač na kineskom jeziku

8. Du Šanghua (43)     1,6 milijardi dolara   direktor "Rizao stila", jednog od najvećih kineskih proizvođača čelika

9. Ma Huateng (37)     1,58 milijardi dolara vlasnik "Tencenta", koji se bavi informacionim tehnologijama

10. Zou Furen (57)      1,55 milijardi dolara vlasnik "Ćijang grupa", jednog od najvećih snabdevača kineskog tržišta magnetitom

Press