Svjetska ekonomija počinje se izvlačiti iz duboke recesije, izjavio je predsjednik američke centralne banke (Fed) Ben Bernanke u svom dugoočekivanom govoru uslijed agresivne akcije koju su Federalne rezerve pokrenule zajedno s drugim finansijskim institucijama.

Bernanke je izjavio kako ekonomska aktivnost, kako u SAD-u, tako i u ostatku svijeta, pokazuje bolje brojke nakon oštrog pada tokom protekle godine.

Dodao je kako je finansijska kriza, koja se produbila u septembru prošle godine, izazvala duboku globalnu recesiju, "iz koje se tek počinjemo izvlačiti".

"Povijest je puna primjera u kojima su politički odgovori na finansijske krize bili spori i neadekvatni, nerijetko rezultirajući s još većom ekonomskom štetom i povećanim fiskalnim troškovima", kazao je Bernanke.

Bernankeov govor, održan na ekonomskom simpoziju u Kanzasu, dio je njegovih napora da Amerikance podsjeti koliko su mračni bili dani prošle jeseni, piše Washington Post.

Bernanke se posljednjih mjeseci trudi javnosti objasniti zašto je potrebno uplitanje Feda u ekonomiju u jačoj mjeri nego što je to ranije Fed činio.

Izjavio je i kako je gledanje na finansijsku krizu kao nešto što sačinjava elemente "klasične panike" motiviralo Fed na mnoge drastične akcije.