Zajedno s našim partnerima rješićemo energetsku krizu na Kosovu, počet ćemo da uključimo u funkciju njen potencijal na energetskom polju u cijeloj regiji.

To je juče izjavio premijer Kosova Hashim Thaqi, objelodanjujući odluku za početak izgradnje termocentrale "Novo Kosovo", koje se očekuje da će koštati oko 3,5 milijarde eura.

Thaqi je izjavio da je ovo jedan historijski projekat koji predstavlja povratak ka ekonomskom razvoju Kosova. "To je vrlo značajan dan za Kosovo. To je historijska odluka za najveći projekt koji se dogodio na Kosovu. To je projekt koji će učiniti veoma važan zaokret ka ekonomskom razvoju zemlje", istakao je Thaqi.

prvi čovjek Vlade Kosvoa rekao je da će nova termocentrala osigurati dovoljno održive energije za domaće potrošnje kao i za izvoz u inozemstvo, te da ista biti izgrađen u skladu s europskim standardima zaštite okoliša.

"Sveukupan kapacitet termocentrale će biti 2.000 megavat, dok će se izgradnja odvijati u dvije faze. Prva faza od 1.000 megavat izgradit će se odmah", rekao je Thaqi.

Predstavnici Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Civilne kancelarije evropske međunarodne komisije i USAID-a, su procijenili da je gradnjom nove termocentrale, osim stabiliziranja energijom, Kosovo će imati brži razvoj i veći ekonomski rast.

Premijer se zahvalio Europskoj komisiji, UUSAID-u i Svjetskoj banci za pružanje pomoći u modernizaciji energetskog sektora na Kosovu.

"Transparentnost će biti glavni elemenat koji će pratiti svaku fazu provedbe ovih projekata. Provedbi ove strategije bit će potrebna ne samo tehnička stručnost, već i znatan financijski doprinos, kao i garancija od donatora i privatnih investitor ", potencirao je Thaqi.

Vlada Kosova je odlučila za provedbu energetske strategije u tri faze, koje se očekuje da se kompletira do 2015, a najkasnije do 2017.

Prva faza će biti početak izgradnje nove termocentrale "Novo Kosovo", a druga u sanaciji postojeće termocentrale "Kosovo B" i treća faza će biti zatvaranje termocentrale "Kosovo A", poznata i kao velik zagađivač okoline.

Vrijedno je spomenuti i povlačenje njemačka kompanija RWE, favorita za osvajanje projekta izgradnje termocentrale "Novo Kosovo". Povlačenjem ove kompanije u utrci za osvajanje ovog projekta ostaju tri konzorcijuma, češke kompanije "Çez" i AES iz SAD-a, te italijanski ENEL i SENCAP grupa, kao i kompanija EnBW.