Spektakularni autoput u dužini od 61 kilometara  koji se proteže duž planina sjeverne Albanije, otvara se u četvrtak, stvarajući strateške veze sa kosovskim Albancima.

Za Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost prošle  godine, moderna cesta s četiri trake ima suštinsku  komercijalnu vezu, koja se proteže u jednoj prijateljskoj zemlji.

Uz cijenu od 600 milijuna eura, autoput smanjuje osmočasovno putovanje iz Tirane do Prištine na manje od dva sata, kaže Ernest Noka, zamjenik ministra Saobraćaja Albanije.

Bio je jedan od najozbiljnijih izazova u izgradnji koridora koji povezuje luku Drač na Jadranu sa unutrašnjošću Balkana i Evrope.

Shpend Ahmeti, iz Instituta za napredne studije, izjavio  je da  Drač tako može postati ozbiljan suparnik Solunu iz Grčke, koji će sniziti cijene transposta  preko Balkana, nakon što budu otvoreni svi dijelovi ceste.

"Ovo je autoput nade, povjerenja, razvoja i rada za Albance",  citirajući izjavu premijera Kosova, Hashima Thaqija.

Albanija se nada da će autoput donijeti turiste na relativno nerazvijenoj obali Jadrana. Albanija je uspjela da privuče oko milion turista prošle godine, uglavnom iz zemalja koje nemaju izlaz na more, Kosova, Makedonije i Srbije.

"Otvaranje autoputa biće na početku turističke sezone. Očekujemo oko 6 miliona ljudi koji će koristiti od sada pa do kraja godine", kaže gospodin Noka.

Novi autoput uključuje i dva identična tunel, svaki u dužini od 5,6 km i dva mosta iznad stjenovitih planina. Ovo je veliko dostignuće u zemlji koja je poznata po nerazvijenoj infrastrukturi.

Međutim, ostali dijelovi od 170 km autoputa  između Tirane i granice Kosova moraju se preurediti i premijer Albanije, Sali Berisha,  suočen je sa kritikama za prekomjernu potrošnju.

Autoput će navodno koštati porezne obveznike u Albaniji više od  1,1 milijarde eura, dvostruko i  550 miliona eura inkasiranih, a nesumnjivo će  doprinjeti deficitu za ovu i iduću godinu.

Kosovo, u međuvremenu, nema sredstava za izgradnju svojih arterija koje će se prostirati do sjevera, cijene koja iznosi 650 milijuna eura.

Međutim, predsjednik Vlade Republike Albanije, Sali Berisha, nada se da će nov autoput, izgrađen zajedno sa američkim Behteli-jem i turskom Enka-om, povećati njegove šanse na nedjeljnim općim izborima u Albaniji.