Za većinu Kosovara, ekonomsko-socijalna situacija, nezapošljenost, siromaštvo, restrikcija struje i korupcija, su najveći problemi sa kojima se susreće Kosovo.

Ovo su brige koje koje su zabilježene kao najveći faktori za stabilnost Kosova. Ovi podaci iznešeni u Izvještaju predstavljenog od strane UNDP-ja.

Kosovari, bez obzira na nacionalnu pripadnost, misle da su zahvaćeni globalnom ekonomskom krizom. Veliki broj anketiranih osjećaju to preko povećanja cijena, gubitkom radnih mjesta i smanjenjem finanskijske potpore od rodbine koja živa u inostranstvu.

Građani srpske nacionalnosti su izjavili da nezapošljenost i siromaštvo mogu biti glavni faktori za stabilnost Kosova za razliku od prethodnih izvještaja gdje je kao glavni uzrok bilo navedeno međuetnička netrpeljovst.

Za većinu ispitanika, preko 90%,  institucije Kosova su odgovrone za ekonomsku situaciju. UNMIK se više ne vidi kao odgovoran za političku situaciju. Blizu 70% ispitanika ovu etiketu pripisuju Vladi Kosova i političkim partijama.

Anketa pokazuje da je oko 38% ispitanika zadovoljno radom Vlade Kosova, gdje se vidi pa od oko 19% od oktobra 2008. godine. Povjerenje građana u pravosudni sistem ostaje vrlo nisko, samo je 20% ljudi koji su zadovoljni njihovim radom. Zadovoljstvo radom UNMIK-a je i dalje bilježi pad. Velika većina Albanaca (85%) i 52% Srba ne slažu se sa daljnim prisustvom UNMIK-a na Kosovu.

Ipak, zadovoljstvo sa radom EULEX-a je zabilježilo rast i sada je 30%.  Ima i povećanje broja ispitanika koji se ne osjećaju sigurnim na ulici (43%) u usporedbi sa 20% u oktobru 2008.  Za razliku od povećanja koje je zabilježeno u julu i oktobru 2008, kako Kosovska Policija tako i KFOR bilježe pad u aprilu 2009. godine.

S druge strane, broj Srba koji su spremni da rade sa Albancima se povećao sa 21% od prošle godine na 48% ove godine. Zabrinjavajuće je da je broj Albanaca koji su spremni za zajedničku saradnju pao na 30% u odnosu na blizu 60% koji je bio u julu 2006. godine.

RTK