Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je odobriti Bosni i Hercegovini kredit od milijardu i 200 miliona eura, potvrdili su u utorak u Sarajevu predstavnici te institucije i vlasti BiH nakon završnog kruga pregovora o novom stand-by aranžmanu.

Kostas Christou, voditelj izaslanstva MMF-a koje je s predstavnicima vlasti BiH pregovaralo gotovo četiri tjedna, izjavio je novinarima kako je načelno dogovoren trogodišnji stand-by aranžman te da bi kamata na odobrena sredstva trebala iznositi 1,5 posto na godišnjoj razini.

Ovaj dogovor mora međutim odobriti i Upravni odbor MMF-a.

- Cilj ovog paketa je održati makroekonomsku stabilnost u BiH - pojasnio je Christou.

Po riječima predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikole Špirića ta bi država dobivala po 400 miliona eura svake godine.

Vlasti BiH odnosno njenih entiteta i distrikta Brčko, kako je kazao Špirić, morat će ispuniti i neke uvjete odnosno usvojiti rebalanse postojećih proračuna i to do kraja kolovoza ove godine kako bi se provele uštede na kojima inzistira MMF.

Vlada Federacije BiH tako će morati smanjiti planirane proračunske troškove za nešto više od 200 milijuna eura, Republika Srpska morat će smanjiti planirane proračunske rashode za oko 73 miliona eura, državni proračun morat će se smanjiti za oko 20 miliona eura a distrikta Brčko za oko pet miliona eura.