Izvoz oružja na Bliski istok ne jenjava. Zemlje iz te (nemirne) regije u razdoblju od 2004.- 2008. povećale su izdatke za uvoz oružja za čak 38 posto u odnosu na period od 1999.- 2004.

To je, između ostalog, jedan od zaključaka do kojeg je u svom aktualnom izvještaju došao Mirovni istraživački institut Sipri iz Stockholma. Institut je istražio širenje konvencionalnog oružja u svijetu u proteklih pet godina

Industrija oružja očito je jedna od rijetkih branši koje uopće ne trpe od posljedica globalne gospodarske krize. Porast prometa te branše u proteklih pet godina je dokaz koji ide u prilog toj tvrdnji. Oružje i vojni materijal se najbolje prodaju na Bliskom istoku. Glavni kupci u regiji su Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Izrael, kaže Paul Holtom, analitičar koji se u Mirovnom institutu Sipri bavi trgovinom oružja, piše Dutche Welle.

Glavni razlog zbog kojeg su te zemlje u posljednje vrijeme potrošile brdo novca za naoružanje je činjenica da su njihovi državni proračuni bili dobro popunjeni, tvrdi Holtom. 'Naravno da važnu ulogu igra i rat u Iraku, i svi drugi konflikti u regiji, ali i bivša američka vlada predsjednika Busha, koja je bila spremna isporučivati sve više i to sve modernije konvencionalno oružje u regiju.'

Otprilike petina ukupnog trgovinskog volumena konvencionalnog oružja u posljednjih je pet godina otišla u smjeru Bliskog istoka. Unatoč spekulacijama oko iranskog uvoza naoružanja, udio Islamske Republike u količini uvezenog naoružanja u regiju je minimalan - i iznosi samo oko 5 posto, stoji u izvještaju.

Što se tiče izvoza oružja, Europa se i dalje nalazi na samom vrhu liste. Njemačka je izvezla 10 posto ukupne količine i nalazi se, odmah iza SAD-a i Rusije, na trećem mjestu najvećih izvoznika - ispred zemalja poput Velike Britanije i Franuske.

'Pet najvećih svjetskih izvoznika oružja u posljednjih 20-tak godina su manje-više iste zemlje. Više od 50 posto njemačkog izvoza odlazi u europske zemlje, a najveći dio završi u Turskoj i Grčkoj. Afričke zemlje su također važni kupci, a slično je i s nekim azijskim državama, na primjer Pakistanom', kaže Holtom.

Globalno gledajući, azijske zemlje poput Kine i Indije i dalje su među najvećim kupcima oružja u svijetu. Većinu 'robe' oni kupuju u Rusiji. Kineska industrija oružja bilježi osjetan rast.

Holtom sumnja da će financijska kriza utjecati na 'stezanje remena' kad je riječ o ovoj vrsti shoppinga: 'Ujedinjeni Arapski Emirati su i u kriznoj sezoni 2008./2009. potpisali više narudžbi 'teških' i po nekoliko milijardi dolara.' U 2007. godini je, po podacima Sipri-ja, u cijelom svijetu za kupovinu oružja potrošeno 1,3 bilijuna američkih dolara. To je bilo 6 posto više nego godinu dana ranije.