Američko ministarstvo financija priprema dokumente za zaštićeni stečaj Chryslera, trećeg najvećeg proizvođača automobila u SAD-u, koji bi mogao uslijediti već idućega tjedna, izvijestio je The New York Times.

Ministarstvo je postiglo načelni sporazum sa sindikatom 'United Automobile Workers', čijim bi članovima bile zaštićene mirovine i zdravstveno osiguranje kao uvjet za podnošenje zahtjeva za stečaj po tzv. 11. poglavlju, kazali su izvori tražeći da ostanu neimenovani.

Pored toga, talijanski Fiat dovršio bi svoje udruživanje s Chryslerom, dok se ta tvrtka nalazi u zaštićenom stečaju, dodaje NY Times. Obamina administracija najavila je u ožujku da će poduprijeti to udruživanje sa šest milijardi dolara.

Glavno neriješeno pitanje ostaje što s Chryslerovim vjerovnicima koji drže 6,9 miljardi duga kompanije.

Vladina najnovija ponuda je da dobiju oko 22 centa za dolar, ili 1,5 milijardi dolara, te pet posto dioničkog udjela u reorganiziranom Chrysleru. Početkom tjedna, upravljački odbor vjerovnika predložio je da dobiju 65 centi za dolar ili 4,5 milijarde, te 40 posto dioničkog udjela.

Dužnosnici Chryslera i ministarstva financija nisu bili dostupni za komentar, napominje NY Times.

Podnošenje zahtjeva za stečaj Chrysler, bilo bi prvo među proizvođačima automobila iz Detroita koje je sadašnja kriza bacila na koljena, zbog pada prodaje automobila od prošle jeseni za 40 do 50 posto. Ministarstvo financija također priprema mogući stečaj General Motorsa, najvećeg američkog proizvođača automobila, odakle je neslužbeno najavljeno da će tijekom ljeta na devet tjedana zatvoriti većinu svojih tvornica u SAD-u, jer na skladištu ima četveromjesečnu zalihu neprodanih automobila, kombi-vozila i pick-up kamiona.