Londonski dnevnici donose u petak oprečne prognoze o tome da li se bliži kraj globalnoj ekonomskoj recesiji. Financial Times prenosi najnoviju pesimističku prognozu Međunarodnoga monetarnog fonda – globalna ekonomska kriza će biti neuobičajeno duboka, a oporavak svjetske privrede će kada počne, ići vrlo sporo.

Stručnjaci MMF-a kažu da su do tog zaključka došli analizirajući oporavak nakon recesija iz prošlosti. Ustanovili su da su one daleko teže i da duže traju kada zahvate čitav svijet i kada se privredna recesija poklopi s krizom bankarskog sektora. A ova kriza je, konstatiraju, upravo takva.

Stručnjaci MMF-a predlažu vladama da povećanjem javne potrošnje stimuliraju privredu, ali priznaju da u zemljama u kojima je država previše zadužena to ne bi donijelo očekivane rezultate, prenosi Financial Times.

Nasuprot tome, The Guardian donosi izjavu jednoga od članova monetarnog komiteta britanske centralne banke koji kaže da je, makar u Britaniji, najteži udar recesije možda već prošao.

On optimizam temelji na očekivanju da će ubrzo početi djelovati mjere za ublažavanje krize kao što su dramatično smanjenje kamatnih stopa, povećanje javne potrošnje i povećanje novčane mase.

Ipak, on priznaje da to nije predviđanje koje iznosi s velikom dozom samopouzdanja, već samo njegova procjena da je najteže možda iza nas.

Guardian primjećuje da su se britanski dužnosnici do sada ustezali da iznose optimistične prognoze, ali da su na osnovu najnovijih statističkih podataka o aktivnostima banaka i stanju u privredi neki ekonomisti uvjereni kako je najgori dio recesije bio krajem prošle i početkom ove godine.