Poznati milijarder Džordž Soroš je lani uspeo da usred globalne finansijske krize uveća svoje bogatstvo za više od milijardu dolara, prenosi internet izdanje "Mail online".

Soroš (79), koji je još pre 20 mjeseci predvidio da će se opšta nelikvidnost banaka pretvoriti u globalnu ekonomsku krizu, prošle godine je zaradio 1,1 milijardu dolara, uglavnom kroz poslove svog hedž - fonda "Kvantum investment".

On je, kako navodi "Mail online", jedan od nekolicine bogataša sa Volstrita koji su uspeli da se snađu u kriznoj situaciji, i da radeći posredstvom hedž - fondova čak i zarade ogromne novčane sume.

Hedž fondovi su, prema ekonomskoj teoriji, vrsta investicionih fondova koji u finansijskim transakcijama načelno imaju ulogu da smanje poslovne rizike. Obično imaju visok nivo zaduženja u odnosu na sopstvena sredstva i ne podlažu normalnoj zakonskoj regulativi, jer im je sedište najčešće u takozvanim poreskim "oazama" (Bahami, Lihteštajn, Devičanska ostrva i slično).

U izjavi za list "Australijen", Soroš se pohvalio uspješnim poslovanjem u prošloj godini koja je, kako je naglasio, bila neka vrste "krune" u njegovoj karijeri finansijskog biznismena.

Soroš je jedan od 25 vrhunskih menadžera hedž fondova koji su prošle godine uspješno poslovali na Volstritu i pri tom zaradili ukupno 11,6 milijardi dolara.