Prošle godine život izgubilo 137 Kosovara

U više od 85 posto slučajeva uzročnik saobraćajnih nesreća ljudski faktor

Prošla godina je bila kobna po živote 137 kosovskih građana, koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama, što je visok broj u odnosu na nešto manje od dva miliona stanovnika Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema statistici Policije Kosova samo u 2017. godina na Kosovu je u nezgodama na putevima poginulo 137 osoba, što je za 27 osoba ili za 24,55 posto više nego tokom 2016. godine.

Istovremeno, ukupan broj udesa u prošloj godini je neznatno smanjen, za 4,56 posto u odnosu na 2016. godinu, dok je policija izrekla za 21,56 posto više kazni.

Direktor Departmana za saobraćaj u Policiji Kosova Jeton Rexhepi kaže da do saobraćajnih nesreća s fatalnim posljedicama i teškim povredama, najčešće dolazi zbog prekoračenja dozvoljene brzine.

"Prema podacima koje poseduje Policija Kosova u više od 85 posto slučajeva, uzročnik saobraćajnih nesreća je ljudski faktor. Najčešći uzročnici udesa su neprilagođena brzina vožnje uslovima na putu i nepoštivanje dozvoljene brzine", kaže Rexhepi.

Slijede neodržavanje propisane razdaljine između vozila i nepažnja vozača, a ne treba zanemariti ni faktor puta i vozila.

"Uzroci su i nedostatak signalizacije, oštećenja na putu, nedostatak branika i za te uzroke snose odgovornost nadležni organi, opštine i Ministarstvo infrastrukture", kaže Rexhepi.

S ciljem povećanja bezbjednosti na putevima Kosova, nadležne institucije su posljednjih godina dosta radile na uspostavljanju novog efikasnijeg sistema kažnjavanja učesnika u saobraćaju.

Kao rezultat tog rada od 1. januara 2018. stupio je na snagu novi Zakon o prekršajima u saobraćaju, koji podrazumjeva izricanje negativnih poena, privremeno oduzimanje ili anuliranje vozačke dozvole, korišćenje bezbjedonosnih pojasa u skladu s evropskim standardima, kao i mobilnu tehničku kontrolu regularnosti vozila.