Mama, probudi se, molim te...

Sky News je u utorak na Twitter profilu objavio uznemirujući snimak kao upozorenje na smrtonosnu drogu fentanil u Velikoj Britaniji.

Na snimku je prikazana djevojčica (3) kako bespomoćno pokušava da probudi svoju majku nakon što se predozirala fentanilom.
 
Fentanil se proširio Amerikom, a sada je stigao i u Veliku Britaniju. Ova droga je jača od heroina čak 50 puta.



Fentanil je droga koja se raširila po SAD-u, a stigla je i u Veliku Britaniju. Uglavnom je zabranjena, ali na tržištu postoje srodni lijekovi. Zbog ove droge, 50 puta jače od heroina, umro je slavni muzičar Prince, a povezana je s oko 60 smrtnih slučajeva u Britaniji od decembra.

Majka koja je izgubila sina zbog fentanila ispričala je svoju potresnu priču: “Moj bivši suprug išao je probuditi Roberta, a zatim me nazvao i rekao da ga je pronašao mrtvog u krevetu. Tek nakon 8 ili 9 sedmica saznali smo o kojoj se drogi radi. Ni mi ni policija nismo nikada prije čuli za nju”.

Vlasti su izjavile da se bore protiv sve raširenijeg korištenja fentanila. Ian Cruxton iz Nacionalne agencije za kriminal (NCA) izjavio je: “Vidjeli smo slučajeve u kojima je fentanil dospio na tržište, obično pomiješan s heroinom, te smrtne slučajeve povezane s njim ili srodnim lijekovima. Od tada smo počeli djelovati kako bismo to spriječili”.