Nepružanje pomoći predstavlja krivično djelo

Dvojica muškaraca privedena su ovih dana u Gnjilanu, nakon smrti šezdesetrogodišnjeg makedonskog državljanina. Ovaj šezdesettrogodišnjak preminuo je na ulici u ovom gradu početkom jula. Od trenutka kada se onesvjestio, pored njegovog tijela prošlo je više građana, međutim, niko mu nije pružio pomoć, prenosi portal "Insajderi".

Moguća su i nova privođenja, jer je nepružanje pomoći, prema Krivičnom zakonu Kosova, krivično djelo, prenosi isti portal.

"Dok nije preminuo, pored njegovog tijela prošla su četiri vozila, od kojih su se dva i zaustavila, kao i jedan od prolaznika, ali pomoć nije pružena. Ostali automobili prolaze, ali je 63-godišnjak već bio mrtav," prenosi "Insajderi" detalje slučaja. Sve je zabilježila i obližnja nadzorna kamera.

Jučer, gotovo nedjelju dana nakon smrti muškarca, priveden je H.H. (1975) iz Gnjilana. Prethodno je, u ponedjeljak, priveden i gnjilanac F.M. (1991).

"Dvojica su priznala da su bili vozači vozila i naveli su da nisu znali da su bili odgovorni za pružanje pomoći," rekao je gnjilanski tužilac, Agron Uka.

"Prema Krivičnom zakonu Kosova, stavu 4, nepružanje pomoći predstavlja krivično djelo. Dvojici privedenih je, prema odluci tužioca Uke, određena mjera pritvora od 48 časova", dodaje Insajderi.

Uka je i za drugi portal "Kallxo" naveo da su moguća još dva privođenja u vezi sa ovim slučajem.

Izvor: KoSSeV