Lopovi kradu mobilne, novac, obijaju vozila...

Dvojica 14-godišnjaka su 1. jula uhapšena od strane policije u gradiću Lezhe, dok je za jednim njihovim sugrađaninom raspisana potjernica nakon što su prijavljeni od strane jedne turistkinje sa Kosova zbog krađe torbice.

Policija Albanije je saopštila da se isti maloljetnici sumnjiče za još dva druga krivična djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko sedmica.

Oni su osumnjičeni da su 21. juna ukrali zlatnu ogrlicu od mještanke gradića Lezhe, dok su 26. juna drugoj turistkinji sa Kosova ukrali dva mobilna telefona i 100 eura.

Jednom od maloljetnika je pronađen i sportski pištolj marke Ekol sa šaržerom od devet metaka, pištolj koji se koristi da izazove buku.

U međuvremenu, neki turisti koji su govorili za BIRN, kazali su da sitne krađe su postale zabrinjavajuće i stalne na plažama. Prema njihovim riječima, slučajevi gubitka torbi i drugih vrijednih stvari tokom boravka na plaži su brojni. Također i slučajevi polomljenih stakala na automobilima ili obijenih i opljačkanih kućica pored plaže.

"Ja sam turista sa Kosova. Najmanje pet godina zaredom ljetovanje provodim u Shinjenu, jer mi se čini vrlo mirnim mjestom i ima preljepu plažu. Ali su krađe ovdje postale veliki problem. Skoro svaki dan lopovi ovdje djeluju i to u toku cijelog dana. Stoga trebamo biti veoma oprezni", rekao je jedan državljanin Kosova, koji nije želio kazati svoje ime.

"Ja sam na odmoru u Shengjinu i prije tri noći su mi polomili stakla na automobilu, odakle su mi ukrali 100 eura koji su bili u automobilu. Slučaj nisam prijavio jer sam siguran da ništa ne bi mogli uraditi. Želio bih da policija više djeluje te da bude prisutnija, pogotovo noću, jer u to vrijeme lopovi najviše djeluju", rekao je drugi turista.

Glasnogovornica policije u Lezhu, Alda Prelaj je za BIRN rekla da je policija informisana o problemu te da je povećala patrole u svim turističkim zonama. Također je uputila poziv građanimada da ne dopuste da ne prijave krađe, nego da se odmah obrate organima reda, prenosi portal "Indeksonline".