Nerazjašnjene krađe

- Kako su i moja ali i ostale kuće raštrkane po okolnim brdima, čim neko primjeti da nema nikoga, desi se krađa, a do sada lopovima niko nije ušao u trag - priča revoltirani Momčilo Vešković

U selu Merdare, nadomak graničnog prelaza sa Kosovom, već duže vrijeme se dešavaju za sada nerazjašnjene krađe, a na meti lopova je sve što iole vrijedi. Mještani čak nisu sigurni ni ko su lopovi, pa su mišljenja podjeljena da to mogu biti Albanci iz susjedne opštine Podujevo, ali nije isključeno ni da su Srbi, mada neki vjeruju da su i jedni i drugi, to jest da sarađuju.

Na meti su uglavnom prazne napuštene kuće i vikendice. Momčilo Vešković (67) tvrdi da su mu lopovi odneli gotovo sve iz kuće, a da se posljednja krađa desila nedavno, kada su iz podruma pokupili namirnice, posteljinu i brojne stvari.

– Zbog posla u Beogradu ne boravim često u kući, dolazim vikendom i kad stignem. Kako su i moja ali i ostale kuće raštrkane po okolnim brdima, čim neko primjeti da nema nikoga, desi se krađa, a do sada lopovima niko nije ušao u trag – priča revoltirani Vešković za list "Alo!", koji je o svakom slučaju krađe obavještavao policiju, ali da lopovi i dalje izbjegavaju patrole i uspjevaju da zametnu trag.

On ističe da stanovnici ovog dijela kuršumlijske opštine o većini krađa i ne obavještavaju policiju, već se jednostavno pomire sa tom činjenicom.

– Nije moja kuća jedina na udaru, iz kuće mog komšije Caričića ukradena je poljoprivredna mehanizacija, a na udaru je bila i porodična kuća Dabetića – dodaje on.

Mještani tvrde da se na tom području često vrše nelegalne trgovinske razmjene između Srba i Albanaca, odnosno da se švercuje stoka, ali i ostala roba, a zbog brdovitog i nepreglednog terena teško je ući u trag švercerima.

/Telegraf.rs/