Stravična ispovijest žrtve

Karla Jacinto imala je samo 12 godina kad ju je 22-godišnji trgovac ljudima namamio poklonima, novcima i brzim automobilima da napusti svoju disfunkcionalnu porodicu.

Pobjegla je s njim u Tenancingo, meksički grad poznatiji kao jedno od centara trgovine ljudima gdje se žrtve najčešće odvode prije nego ih se pošalje negdje drugdje da se bave prostitucijom. Tako je i Jacinto tri mjeseca poslije završila u Guadalajari, jednom od najvećih gradova u Meksiku, gdje je bila prisiljena raditi kao prostitutka – javlja “Independent”.
 
“Počinjala bih u 10 sati ujutro i završavala u ponoć. Neki muškarci bi mi se smijali zato što sam plakala”, prisjeća se Jacinto, prenosi “Avaz“.

“Morala bih zažmiriti kako ne bih vidjela što mi rade, kako ne bi osjećala ništa.”

Jednom kad joj je svodnik ugledao otiske poljubaca na vratu, poludio je. “Počeo me tući s lancem po čitavom tijelu. Udarao me šakama, lupam nogama, vukao za kosu, pljuvao mi u lice, spržio me s peglom…”, prisjeća se mlada žena horora koje je preživjela.
 
Jednom kad se ponadala da će je spasiti policija koja je napravila raciju, shvatila je da je nemoćna jer su policajci počeli snimati djevojke i djevojčice (neke su imale samo 10 godina) u kompromitirajućim pozama.

Procjenjuje se da u Meksiku svake godine boravi 20.000 žrtava trgovinom ljudima, tvrde iz Međunarodne orgaizacije za migracije.

U SAD-u među 10 najtraženijih trgovaca ljudima njih čak pet je iz Tenancinga, gradića s 11.000 stanovnika.
 
Istraživanje Univerziteta u Tlaxcali pokazalo je da jedno od petero djece u Tenancingu želi biti svodnik kad odraste, dok dvije trećine djece zna da im barem jedan rođak ili prijatelj radi kao trgovac ljudima ili svodnik. Jacinto je oslobođena 2006. godine, tokom velike akcije oslobođenja žrtava u Ciudad de Méxicu, te se danas predano bori protiv trgovine ljudima.

Njena svjedočenja korištena su i kad se odlučivalo o Meganovom zakonu u SAD-u, prema kojem američke vlasti moraju javnost obavijestiti o registriranim se*sualnim prijestupnicima, zaključuje “Independent”.