U petak 07. 04. 2017.godine, u kasnim večernjim časovima u pograničnom selu Orčuša, koje se nalazi u opštini Dragaš, obijene su i opljačkane dvije kuće, a izvršen je pokušaj obijanja i treće kuće koji se završio samo pokušajem sa vidljivim tragovima na kući.

Kako piše portal "Gorapress", ovog puta na meti lopova našla se porodica Sejdija. Lopovi su obili i opljačkali kuću Bajrama Sejdi i Ragbeta Sejdija, dok su na kuću Bedrije u pokušaju da uđu u kuću polomili prozor.

Braća Bajram i Bedrija su došli iz Beograda čim su im javili da su im obijene i opljačkane  kuće, dok se treći brat Ragbet nalazi u Holandiji.

"Ovo je treći put kako  obijaju i pljačkaju kuću našeg brata Ragbeta. Zaista je ovo nedopustivo. Ima li ko da otrije lopove i zaštiti nam imovinu", kazali su braća Bajram i Bedrija.

"Tog jutra sam sam, prolazeći pored kuće moje sestre vidjela polomljeni i bačeni na zemlji zaštitini poklopci koji su bili stavljeni na prozorima i terasnim vratima", kazala je za portal Eljifa Bajrami, Ragbetova svastika, žena stara oko sedamdeset godina. Njena kuća se nalazi u blizini kuća koje su obijene, i njima su lopovi više puta pljačkali kuću.

"Meni je sestra ostavila ključ od kuće", kaže Eljifa, "i ja sam pazila na njihovu kuću, svako jutra strepim kad idem da pogledam kuću, jer nije ovo prvi put da nam obijaju i pljačkau kuće. Tog jutra kao i obično prolazila sam pored sestrine kuće i razgledala okolo. Ragbetova kuća pored toga što je opremljena alarmom", kaže Eljifa, "bila je i zaštićena dodatnim vratima i prozorima od metala. I tako ja, idući prema kući moje sestre vidim kakao su metalni poklopci polomljeni i bačeni na zemlju. Približim se i vidim da je sve obijeno i razlupano. Pogledam i druge kuće u blizini kad vidim i Bajramova kuća obijena. Pored nje je i kuća od Bekrije, vidim da su postavili neko drvo i popeli se do drugog sprata i obili samo prozor. Obavjestim muža i pozovemo policiju", kaže Eljifa. "I eto šta da vam kažem uđite unutra i videćete sami. Evo ja rašćišćavam nakon što je policija napravila uviđaj".

"Bajram i Bedrija su u Dragašu, pozvali su ih iz policije da daju izjave. Evo vidite ovdje su ušli", pokazuje Eljifa, "tu je bio alarm kojeg su neutralisali, izvadili su baterije iz njega pa su nakon toga uključili struju na strujomeru koja je bila isključena. Pokrali su mnoge stvari. Zamislite ukrali su i električni šporet koji je bio uglavljen u kuhinjskom kompletu. Pokušali su da ukradu veš mašinu iz kupatila, našla sam je pored vrata", kazala je Eljifa. Dok je ekipa portala razgledala haos koji su napravili lopovi, stigli su braća Bajram i Bedrija  iz Dragaša.

"Bili smo u policiji, i meni su pokrali mnoge stvari", kaže Bajram. "Zamislite pored alata i mnogih drugih stvari ukrali su mi kvarcnu peć. Da li je moguće da neko može da ukrade kvarcnu peć i da pobjegne bez traga sa tako teškim teretom".

"Ne znamo šta da radimo", kažu braća Sejdi, isto razmišljaju i mještani koji su se skupili oko ekipe portala dok razgovaraju sa oštećenima. "Malo, malo pa nas pljačkaju. Ne mili nam se da ovdje ulažemo u nove kuće. Pokradoše nas. Ima li ko da nas zaštiti? Valjda je država ta koja ima obavezu da garantuje sigurnost građana i da im zaštiti imovinu. Obećali su nam kamere i bolju zaštitu, ali ništa od toga. Nekakao ispadamo mi krivi što nas pljačkaju, kažu nam samo se vi žalite. Pa ljudi moji, nas najviše kradu, učinite nešto", kazali su ogorčeni mještani Orćuše.

Na meti lopova u četvrtak našli su se i mještani Globočice. Ćamilju Tuđariju iz Globočice ukrali su preko dvadeset košnica pčela. Kao i uvijek istraga je u toku. Jedni sumnjaju na mještane Albanije, drugi pak govore možda je neko od naših ili ima pomagače, treći misle da su pljačke namještene radi dobijanja papira, tako uvijek poslije svake pljačke samo nagađanja. Krajnje je vrijeme da policija otkrije počinioce i da se jednom zauvijek stavi tačka na sva ovakva nagađana.