Priča koja ledi krv u žilama

Njemačka diplomacija 60-ih, 70-ih i 80-ih godina nije bila dovoljno odlučna da mučiteljskoj sekti stane na kraj pa se sad nakon puno godina ignoriranja sjetila nevinih žrtava. Duboko žale, ističu, pa sad planiraju napraviti sve kako bi se odužili ljudima koji su desetljećima u komuni njemačkih emigranta Colonia Dignidad (Kolonija dostojanstva) u Čileu bili brutalno mučeni i maltretirani.

Naime, bivši nacistički pukovnik Paul Schäfer je pobjegao iz Njemačke 1961. godine zbog optužbe da je silovao dva dječaka.

 Sa još stotinama osumnjičenih za suradnju s nacistima skrasio se u Čileu i osnovao sa nekih 300 sljedbenika ovu užasavajuću sektu.

U njoj se jedno vrijeme skrivao i nacistički ljekar Josef Menegele kojeg su zvali 'anđeo smrti' zbog svojih okrutnih eksperimenata nad ljudima u Auschwitzu.

Čileanska tajna policija koloniju je koristila kao zatvor i mjesto za mučenje političkih zatvorenika a sve je to 'blagoslovio' tadašnji čileanski diktator August Pinoche.

Njemu je to mjesto služilo kao prikriveni sektor za mučenje.

Pozicija za osnivanje jednog takvog monstruoznog projekta bila je idealna. Na samom jugu Čilea, na mjestu okruženom Andama dogodili su se stravični zločini. Sekta je funkcionirala kao država u državi, bez ikakvih kontrola izvana.

Mjesto je služilo kao i utočište za sve odbjegle naciste. Međunarodna zajednica jest slala zahtjeve za njihovim izručenjima ali čileanski diktator je sve to ignorirao.

Zahtjeve je slala i CIA, te Centar Simon Wiesenthal. Prema javnosti Colonia Dignidad  je bila predstavljana kao "poljoprivredni projekt" u kojem žive 'bezopasni ekscentrici'.

Ljudi u njoj zaista jesu živjeli uglavnom od poljoprivrede ali mjesto je bilo okruženo bodljikavom žicom, imalo je čak i nadgledni toranj, reflektore po cijelom posjedu, te hangar s oružjem.

Unutar zidina su njeni neposlušni stanovnici bili izloženi teroru, među ostalim i prisilnom uzimanju sredstava za smirivanje kako bi ih se učinilo podložnima i poslušnima.

Pod okriljem sekte izopačeni vođa kulta Schäfer je zajedno s nekoliko drugih "vođa" silovao djecu, ali i žene koji su ondje živjele.

Nakon raspuštanja kolonije 11 porodica ga je tužilo zbog seksualnog zlostavljanja.

Članovi sekte živjeli su po  sobama, a u svakoj po njih pet ili šest.

Nisu imali nikakvih posebnih ličnih stvari, osim pidžama, jednu presvlaku za rad, jednu za odmor, te sedmičnu zalihu donjeg rublja.

Sve ostalo, uključujući cipele, bilo je zaključano u ormarima.  Svako jutro su zajedno doručkovali, uvijek mlijeko i hljeb premazan marmeladom, a onda bi išli raditi – muškarci zahtjevne fizičke poslove, a žene 'laganije', poput kuhanja, čišćenja i spremanja štala, dok su neke radile i kao medicinske sestre.

Muškarci i žene živjeli su odvojeno, djeca su oduzeta onima koji su ih imali prije nego što su došli.

 Mjesto u kojem su se događali teški i strašni zločini - masovno i organizirano silovanje djece, prisilni rad, otmice, podrška diktaturi, ubistva, krijumčarenje i proizvodnja oružja, privredni kriminal i utaju poreza... više od 30 godina bez ikakvih problema je funkcioniralo.

No čak i kada je 1990. završila Pinocheova vladavina Colonia Dignidad i dalje je ostala odvojena od ostatka svijeta.

Pod imenom Villa Baveria pravno je bila priznata kao dobrotvorna organizacija - zahvaljujući tamošnjoj bolnici u kojoj je liječeno i lokalno stanovništva.

Tek 1997. godine kad su protiv Schäfera krenule optužbe za seksualno zlostavljanje on je pobjegao iz Čilea.

No uhapšen je 2005. u Argentini i vraćen u Čile gdje mu se sudilo i gdje je osuđen godinu dana kasnije na 20 godina zatvora zbog silovanja 20-ero djece.

Umro je u zatvoru u 88-oj godini života 2010. godine. Do sada je zbog zločina počinjenih u Coloniji Dignidad osuđeno skoro 30 ljudi. No kazne su bile tek po nekoliko godina zatvora..

Advokat Winfried Hempel također želi naknadu za sve pretrpljene patnje. On je bio stanovnik Colonije Dignidad. Do 20. godine nije kročio izvan te utvrđene i izolirane njemačke enklave.

On kaže da je odrastao u paklu. Zajedno s drugim žrtvama podigao je tužbu protiv čileanske i njemačke države zbog toga što nisu ništa poduzele protiv zločinaca koji su članove sekte iskorištavali više od  tri desetljeća.

- Riječ je o zločinačkom režimu, koji je djelovao uz suglasnost čileanskih i njemačkih vlasti. One su imale obavezu nešto poduzeti, ali nisu. Za to moraju odgovarati -kazao je Winfried Hempel.

Njemačka vlada sada planira da se žrtvama financijski pomogne, da se u Čileu podigne spomenik u znak sjećanja te da se pravni organi Njemačke i Čilea udruže u temeljitoj istrazi kako bi se napokon saznali svi detalji i pronašli svi krivci koji su odgovorni za neviđene zločine.

Prošle godine je izašao film "Colonia" u kojem glavnu ulogu ima Emma Watson. Radnja se događa sedamdesetih godina,  a Watsonova glumi djevojku čijeg su zaručnika oteli Pinochetovi agenti, a kako bi ga spasila odluči se priključiti kultu, iz kojeg nikada niko nije izašao živ.