Ubijen Denis Voronenkov, ruski političar koji je pobjegao u Ukrajinu

Mediji u svijetu i danas su se raspisali o Denisu Voronenkovu, ruskom političar koji je pobjegao u Ukrajinu, a koji je ubijen u četvrtak na ulicama Kijeva pred očima svoje supruge.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je Voronenkov samo četiri dana prije ubistva u jednom intervjuu rekao da je u opasnosti. Manje od 72 sata kasnije bio je mrtav.

- Zbog naše sigurnosti, ne možemo im reći da smo ovdje - rekao je Voronenkov kada je sa svojom suprugom sjeo s novinarima Washington Posta za intervju u luksuznom Hotelu Premier Palace u Kijevu.

Voronenkov je, kako javljaju ukrajinski mediji, dvaput upucan u glavu usred dana ispred istog tog hotela.

Njegova supruga Maria Maksakova u suzama je bila, a za vrijeme ubistava krenuli su zajedno u šetnju ulicama grada.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ubistvo je nazvao "činom državnog terorizma od strane Rusije".

Atentatora je ubio tjelohranitelj Denisa, koji je i ranjen u razmjeni vatre, a ukrajinska policija još nije otkrila identitet atentatora.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko izjavio je da je Voronenka ubio ruski agent. Geraščenko je naveo da je Voronenka ubio 28-godišnji Pavel Paršov, kojeg su u Rusiji obučavale ruske snage sigurnosti.

Paršov je, prema riječima Geračšenka, "bio na posebnom kursu u školi za sabotere".


Njegova supruga Maria Maksakova u suzama

Iz Rusije brzo je stiglo saopćenje u kojem je portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina optužbe o ruskoj umiješanosti nazvao - "fabrikacijama".

Voronenkov, koji je bio član ruske Komunističke partije, svojim prijateljima je stalno govorio da je u opasnosti. Hakeri su u nekoliko navrata pokušali upasti u njegov Twitter račun i e-mail račun njegove supruge.

- Često je govorio da ga prisluškuju. Voronenkov je znao previše o nedjelima ruske elite, uključujući ilegalno krijumčarenje i pranje novca – otkriva njegov prijatelj.

Voronenkov je neko vrijeme bio lojalan Kremlju, a u Kijev je pobjegao sa suprugom u oktobru. Od tada je postao jedan od najglasnijih Putinovih kritičara.

Britanski The Guardian objašnjava da je u brojnim inervjuima koje je dao nakon prelaska u Ukrajinu, Voronenkov oštro kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina i politiku Kremlja u Ukrajini. Međutim, odluka da mu se dodijeli ukrajinsko državljanstvo nakon što je učestvovao u glasanju o anektiranju Krima, naišla je na oštre kritike u samoj Ukrajini.  

U trenutku napada, Voronenkov je bio na putu za sastanak sa Ilyom Ponomarevim, također bivšim ruskim članom parlamenta koji je napustio Rusiju.

Premier Palace hotel u centru Kijeva ispred kojeg je ubijen Denis Voronenkov, popularno je mjesto za susrete lokalnih poslovnih ljudi i stranih zvaničnika.