ZLOČIN IZ KORISTOLJUBLJA

Ali Qazimaj, migrant porijeklom sa Kosova ubio je bračni par, Petera (75) i Sylviu (69) Stuart iz Weybreada u blizini Suffolk zbog koristoljublja, jer je čuo da su supružnici "milioneri".

Bračni par posljednji put viđen je 29. maja prošle godine u prodavnici hrane. Dan kasnije sa računa Sylvie  Stuart podignuto je na bankomatu 300 funti.

Qazimaj, koji je u Britaniji dobio azil, poslije dvostrukog ubistva koje se dogodilo između 29. maja i 3. juna, pobjegao je iz zemlje. Tokom suđenja rečeno je da je Albanac bio u velikim kockarskim dugovima, i da je najvjerovatnije ubio bračni par kako bi došao do novca, jer je čuo da  su supružnici "milioneri".

Leš Petera Stuart pronađen je u blizini njihove kuće u Weybreadu, a tijelo njegove supruge nikada nije pronađeno. Tužilac Karim Khalil tokom suđenja izjavio je da postoje jaki forenzički dokazi protiv osumnjičenog.

"Svi dokazi ukazuju na to da je Ali Qazimaj ubio gospodina i gospođu Stuart", rekao je Khalil.

Potraga za bračnim parom počela je u maju prošle godine pošto se nisu pojavili na časovima plesa koje su držali.

Policija je trećeg juna pronašla tijelo gospodina Stuarta, prekriveno ceradom u jarku punom vode, sa više ubodnih rana. Kako je rečeno na sudu, Qazimaj je poznat kao čovjek koji je dnevno trošio oko 1.000 funti na aparatima za kockanje.

Listinzi sa njegovog telefonskog broja i nadzorne kamere pokazale su da je Albanac, nekoliko nedjelja prije nestanka Stuartovih, bio u blizini kuće ubijenog bračnog para.

Qazimaj je uhapšen u izbjegličkom centru u Luksemburgu, i potom izručen Velikoj Britaniji. Prije napuštanja Britanije on je "užurbano pokušavao da proda stan u kom je živio".

Navodno je Qazimaj u Britaniju stigao 1999. godine, tvrdeći da je napustio Kosovo par mjeseci prije toga. Odobren mu je azil, a 2005. godine je dobio državljanstvo Velike Britanije. Kako je rečeno na sudu kosovski Albanac je povremeno koristio i ime Marko Kosta, a sada, navodno, tvrdi da njegovo ime nije ni Ali Qazimaj, već Vital Dapi.

Qazimaj poriče da je ubio bračni par.

(Daily Mail/ Kurir.rs)