Cijela država u šoku

Misteriozni nestanak i smrt 20-godišnje djevojke koje je potreslo mirni Island dobila je neočekivani nastavak.

Naime, državni radio objavio je da je obdukcija pokazala da je Birna Brjansdottir zadavljena prije nego što je bačena u more. Da horor bude još gori, Birna je u ledenome Atlantiku još bila živa.

Obdukcija je otkrila da je imala vode u plućima što ukazuje na to da je uzrok smrti bilo utapljanje.

Tijelo Birne Brjansdottir pronađeno je na jednoj plaži 22. januara nakon što je pokrenuta najveća potraga u historiji države. Više od 720 ljudi bilo je uključeno u akciju.

Nedugo nakon pronalaska leša islandska policija je uhapsila dva osumnjičenika za ubistvo. Radi se od dva mornara s Grenlanda. U međuvremenu jedan je pušten na slobodu, a drugi je i dalje u pritvoru.

Brjansdottir je nestala 14. januara nakon noćnog provoda. Nadzorne kamere snimile su njene posljednje korake po hladnim i maglovitim ulicama Reykjavika. U 5 sati ujutro otišla je po kebab i tu joj se izgubio svaki trag.

S populacijom malo iznad 320.000 ljudi, Island ima jednu od najnižih stopa kriminala u cijelom svijetu - ubistva su tamo izuzetno rijetka, a policijski službenici ulicama patroliraju nenaoružani.

Između 2000. i 2012. godine na Islandu je ubijeno 25 osoba, a stopa ubistava iznosi samo 0.3 ubistva na 100.000 stanovnika, što je značajno manje od svjetskog prosjeka, prema podacima Icelandmonitora.