Manijaku prijeti 15 godina zatvora

Mihalju Skivijanu (59), koji je zvjerski ubio Merimu Redžepovu (30), prijeti 15 godina robije ako sudsko vijeće prihvati prijedlog tužilaštva i osudi ga na maksimalnu kaznu.

Zamjenik javnog tužioca Vidan Daković rekao je jučer tokom završne riječi da je Skivijan priznao ubistvo Redžepove i da zbog okolnosti tog ubistva treba da bude osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu.

- Ubijenoj je doslovno smrskao glavu. Cilj mu je bio da je ubije. To je uradio, ako se može reći, čekićem srednje veličine sa najmanje 15 udaraca. Optuženi je već bio u zatvoru zbog ubistva druge žene - objasnio je Daković.

Advokat porodice Redžepov, Mladen Mihajlovski, složio se sa predlogom tužilaštva i kazao da ovo ubistvo prati još teških okolnosti.

- Ubijena je dan prije rođendana i imala je samo 30 godina. Razoreno joj je tkivo velikog mozga, a optuženi nije uradio ništa da joj pomogne, već je nastavio da je udara. Kako je sam rekao, u stanu je proveo još sat vremena, a tijelo je samo pokrio ćebetom. Ubica se do danas nije pokajao niti izvinio porodici ubijene - rekao je Mihajlovski.

Odbrana ubice zatražila je da se on osudi zbog ubistva na mah, za koje slijedi manja kazna.



Kako su rekli, Skivijan je bio isprovociran, a i popio je. Rečeno je i da je bio isprovociran, jer ga je Merima napala i udarila pesnicom u oko, nakon čega ju je on izudarao čekićem koji je stajao na frižideru i bio mu praktično nadohvat ruke.

Ubica je na suđenju jedva govorio, a rekao je da se nije izvinio što je ubio Merimu jer ga je njen otac psovao. Dodao je da mu je žao, ali i da je ona bila narkomanka.

- Ima papir, ona je bila narkomanka, ja sam je vozio po metadon - jedva je izgovorio Skivijan.



Šaćir Redžepov, otac ubijene, sa suzama u očima pratio je posljednje ročište na kom su iznošeni dokazi. U nekoliko navrata nije mogao da se suzdrži, a kada je Mihalj kazao da mu je žao, dobacio je: "Žao ti je što si je 15 puta lupio čekićem".

Vještaci su tokom suđenja utvrdili da je on, uzevši u obzir sve okolnosti mogao da rasuđuje i bio svjestan svojih postupaka. Utvrđeno je i da joj je, od najmanje 15 udaraca u glavu, četiri nanio u potiljak.

- Svađali smo se. Govorila mi je da sam debil. Udarila me u oko. Obuzeo me je gnjev, zgrabio sam čekić sa frižidera i počeo da je udaram. Pala je na krevet, a ja sam nastavio i dalje da je udaram sve po glavi. Nije mi bila nevjenčana supruga. Nikada se ne bih oženio "kaćkom petljom" (mjesto gdje rade prostitutke). U početku je bilo lijepo iako je radila kao prostitutka, nije mi smetalo. Igrala mi je, vodili smo ljubav, a zauzvrat sam joj kupovao drogu - bez trunke kajanja je svjedočio Skivijan.

Presuda će sutra biti izrečena.

Već robijao zbog mrtve žene

Skivijan je već robijao devet godina zbog nanošenja teških tjelesnih povreda svojoj nevjenčanoj supruzi Joliki Lakatoš (47) od kojih je nesretna žena i preminula. On je u noći između 10. i 11. februara 2001. godine u stanu gdje su zajedno živjeli isprebijao Joliku Lakatoš, koja je zbog teških povreda glave te noći preminula.