Granična policija kantona Basel je uhapsila državljanina Kosova zbog ilegalne trgovine cigaretama koje je uvezao iz Kosova.

Prema podacima policije, Kosovar je praznike proveo u domovini i prilikom povratka u Švicarskoj, gdje živi i radi sa sobom je poneo 2420 paklica cigareta.

Policijske jedinice u Como-Chiasso (granica Italija-Švicarska) su izvršili istragu Kosovara i primjetili da krijumčari cigarete, ali iz sigurnosnih razloga oni ga nisu zaustavili na granici, ali su putem telefona bili u stalnom kontaktu sa policijom i pratili svaki njegov korak.

Po dolasku u Luzern, specijalne jedinice granične policije su ga uhapsile. Cigarete su pronašle u kajaku kojeg je imao u prikolici, i to preko 1940 paklica cigareta koje je sakrio u specijalnim pregradama.

Također je sa sobom imao i tri stara kompjutera u kojima je u njihovoj unutrašnjosti napunio paklice cigareta. Ukupno kod ovog Kosovara je pronađeno 2420 paklica cigareta.

Policija je zaplijenila cigarete, kao i vozilo kojim je prevozio robu. Ovim uvozom šteta na švicarski budžet iznosi 15.000 švicarskih franaka. Sud je objavio da će Kosovar biti prijavljen na crnoj listi kao švercer, bez ikakve šanse da ikada bude skinut sa nje.

(A.Martini/INA)