Od deset žrtava u Njemačkoj

U napadu koji se sinoć dogodio u trgovačkom centru "Olimpya" u Minhenu, prema dosadašnjim informacijama poginulo je deset osoba.

Među njima su i tri osobe sa Kosova, koje su jutros preminule. To su potvrdile i porodice žrtava putem objava na društvenoj mreži Facebook.

Sabina Sulaj, Armela Segashi i Dijamant Zabërgja su među žrtvama napada u trgovačkom centru "Olimpya" u Minhenu.

Minhen u šoku dan nakon ubilačkog napada

Mnogi stanovnici Minhena noćas nisu spavali, šokirani i zabrinuti. Od jutra se okupljaju na mjestu napada i odaju počast ubijenima. Građani ne kriju osjećaje nakon jučerašnjih događanja.
"Šokiran sam. Nikada nisam iskusio nešto ovakvo. Nisam mislio da se ovo može dogoditi u mom Minhenu", priznaje Johannes Zoeckler.
No, dogodilo se kad je usamljeni napadač izazvao kaos u gradu.
"Provela sam noć u zgradi gdje nam je ured. Nisam mogla izaći. Bilo je u redu, ali sam doista zabrinuta jutros", dodaje Andrea Lammers.
Zabrinuti su bili oni čiji su se članovi obitelji zatekli u shoping centru u vrijeme pucnjave, koji su i pomagali ozlijeđenima.
"Bilo je strašno. Pokraj našeg stana živi žena koja je bila sva u krvi. Pomogli smo joj. Ostavilo me bez teksta", kaže Francko Augustini.

Cvijeće i svijeće za ubijene

Mnogi stanovnici Minhena odnose cvijeće pred shoping centar. Kako ne mogu prići mjestu zločina, daju ga policijskim službenicima. Pale se i svijeće za stradale.
"Želim pokazati da mi je stalo do njih. Mnogi bi trebali doći i napraviti ovakvo nešto", predlaže Gudrun Ruegemer.
"Kao stanovnik Minhena, mislim da ne mogu mnogo toga promijeniti. Opasnost ovdje traje godinama i tako će ostati dok zločinci ne shvate kako je to što rade pogrešno. Ne vjerujem da će se to dogoditi", kaže Olaf Buschendorf.
O svemu brine policija, koja je u punoj spremi. Patrole nisu samo oko mjesta zločina, već i u samom centru Minhena.