Kobna proslava

Svirepo ubistvo dogodilo se u Švicarskom gradu Hajdenu kada je Ismet D. (49) poslije proslave i tuče u lokalnom fudbalskom klubu nožem da bi osvetio svog pretučenog sina, na smrt izbo Sheki Ibrahimija koji je pokušao da zaštiti svog sina i Srbina, inače aktere tuče...

Usnuli gradić Heiden, u švicarskom kantonu Appenzell Ausserrhoden postao je u nedjelju uveče poprište zločina u kom je ubijen kosovski Albanac Sheki Ibrahimi (52). On je od drugog kosovskog Albanca pokušao da spase sina i njegovog prijatelja Srbina koji ima 22 godine.

Ibrahimija je ubio Ismet D. (49), koji se trenutno nalazi u pritvoru. Inače, Ibrahimi je kod sebe imao srpska dokumenta, pa je u prvom trenutku u švicarskim medijima označen kao Srbin.

Tragedija se dogodila u blizini školske zgrade u ovom malom švicarskom gradu, kada je došlo do obračuna dvije grupe ljudi. Oko 18.20 časova u nedjelju po podne policija je došla na mjesto sukoba i našla teško ranjenog Albanca. Povrede su bile toliko ozbiljne da je i pored ukazane prve pomoći na mjestu gdje je ranjen, on ubrzo preminuo u bolnici.

Kako se nezvanično saznaje u policiji, pretpostavlja se da je sukob povezan sa fudbalskom proslavom koja je u Heidenu održana noć prije toga, što je potvrdio i portparol policije Marsel Verlin. Osumnjičeni za ubistvo i žrtva žive u ovom kantonu.

Prema nezvaničnim informacijama, fudbalski klub Heiden je organizovao u subotu uveče internu proslavu pred početak prolećne fudbalske sezone. U klubu inače igraju fudbaleri raznih nacionalnosti, pa pored Švicaraca ima i Srba i Albanaca. Tokom proslave izbio je sukob među gostima, kojem je vjerovatno kumovala veća količina alkohola. Pomenuti Srbin i njegov najbolji drug iz kluba, inače Albanac sa Kosova, drugom mladiću porijeklom sa Kosova polomili su nos.

Sljedeće večeri, odnosno u nedjelju po podne, akteri tuče našli su se u blizini lokalne osnovne škole da raščiste događaje od prethodne večeri. Međutim, umjesto pomirenja, došlo je do nove tuče u kojoj su sada pored sinova, učestvovali i očevi fudbalera.

Ismet D, otac mladića koji je prethodne večeri završio razbijenog nosa, potegao je nož i u jednom trenutku udario njime Ibrahimija, koji je branio sina i njegovog prijatelja Srbina.

Zločinac pozvao policiju od kuće

Osumnjičeni za ubistvo Ismet D. je pobjegao poslije sukoba, ali se nešto kasnije sam prijavio policiji, koja ga je uhapsila u njegovom stanu. Nađen je i nož kojim je počinjen zločin, saopštila je policija ovog švicarskog kantona.

Tužilaštvo u Švicarskoj je odmah po ubistvu pokrenulo istragu, u kojoj treba da se razjasni da li su još neke osobe, osim pomenutih, umješane u zločin.