Balkanski obračun u Cirihu

Švicarska policija traga za Jetonom Gjinajem (30) sa Kosova zbog sumnje da je u Cirihu ubio Crnogorca Borisa Račića (35). Njih dvojica su ranije bili prijatelji, ali su se kasnije sukobili, piše blick.ch.

Boris Račić, inače profesionalni MMA borac, ubijen je u nedjelju oko 5.15 ujutro u Cirihu. Odmah nakon ubistva, švicarska policija je uhapsila trojicu muškaraca zbog ubistva, a kasnije je utvrđeno da su dvojica Račićevi prijatelji, a treći je bio u društvu Gjinaja.
 
Navodno su Račić i Gjinaj dogovorili susret kako bi riješili raniji sukob, pošto je Gjinaj navodno prije dva mjeseca nožem napao Račića, ali je on uspio da se odbrani. Na dogovoreni susret i Račić i Gjinaj su došli sa prijateljima i prvo su mirno razgovarali, piše blick.ch.
 
"Odjednom je Jeton Gjinaj izvadio pištolj i zapucao. Boris Račić pao je 100 metara dalje, sa druge strane ulice. Tri muškarca koje je policija kasnije uhapsila ostala su sa njim da mu pomognu, a Jeton i njegovi drugovi su pobjegli", prenose švicarski mediji.
 
Prema pisanju portala blick.ch, Gjinaj je nekoliko dana prije ubistva na Facebooku prijetio smrću Račiću, pošto mu je uz psovke napisao da će mu napraviti pakao i da će njegovo "lice biti posljednje što vidi u životu".
 
Gjinaj, koji je, kao i Račić, nekada bio MMA borac, povezuje se i sa pucnjavom koja se u Švicarskoj dogodila 7. oktobra prošle godine, ali nije bio optužen. Kako piše blick.ch, on je osuđivan zbog pljačke, prebijanja i drugih krivičnih djela.
 
Račić je nekoliko godina radio kao obezbjeđenje u klubu "Maskota" u Cirihu, a švicarski mediji tvrde da je pripadao jednoj lokalnoj bandi.