Za prevoz plaćali 700 eura po osobi

Federalna policija u Roesinheimu okrivila je Kosovara da je krijumčario 16 svojih sunarodnika smjestivši ih u jedan kombi bus u kojem su uslovi bili katastrofalni i predstavljali su veliki rizik po njihov život. Krijumčar, koji je bio i vozač vozila odveden je u zatvor zbog istrage.

Sumnjivo vozilo je zaustavila policija na punktu na autoputu Salzburg-München. Unutra su pronašli nekoliko djece, među njima je čak bila i jedna beba, zarobljena u prostoru na zadnjem sjedištu. Nekoliko osoba je bilo smješteno u prtljagu kombija.

Ukupno 9 odraslih i 7 djece, koja nisu imala mjesta za sjedenje i bila smještena u krila odraslih osoba, je pronašla policija u ovom vozilu koje je registrovano za devet osoba.

Od 17 osoba, samo je vozač imao boravišnu dozvolu, odnosno identifikaciona dokumenta za regularni boravak u Njemačkoj, prenosi portal chimgau24.de, pozivajući se na policijske izvore. 16 ostalih, svi Kosovari su izjavili da su samo za prelazak iz Mađarske u Njemačkoj bili prisljeni da plate 700 eura po osobi.

Nakon obavljanje policijske formalnosti, većina od 16 uhvaćenih osoba je poslano u prihvatne centre za azilante. Dok troje mladih (21.24 i 26 godina) nisu zatražili azil i moraće napustiti zemlju.

Vozač-trafikant, 42-godišnji Kosovar sa boravištem u Baden-Württembergu, od ranije poznat policiji, poslan je u zatvor u Minhenu radi istrage.

/albinfo.ch/