Živjela u paklu

21-godišnja djevojka govori o svojoj gorkoj ljubavi i prevari njenog vjerenika. "Pobjegla sam potajno od makroa i vratila se porodici. Obećala sam da ih neću prijaviti, ako mene i moju porodicu ostave na miru".

E.H sada ima 21. godinu. Njena porodica je iz ruralnog područja i naselila se na periferiji Skadra sredinom 90-tih godina, kada je ona još imala dvije godine. Prije tri godine, kada je imala 18 godina, upoznala je A.G., koji je također došao u Skadar iz drugog mjesta. Nakon 7 mjeseci veze, porodica je saznala i zatražila od momka da odluči, ili da je vjeri ili da se rastane od njihove kćeri.

Iako zbog nespremnosti porodice momka koji je imao 22 godine, njegove nezaposlenosti i dvije neudate sestre, 22-godišnji momak je odlučio da se vjeri bez ikakvih ceremonija, jer nijedno od njih nije imalo ekonomske mogućnosti.

Nakon tri mjeseca vjeridbe, A.G. je svojoj vjerenici rekao da odlazi za Francusku, gdje su mu neki od njegovih prijatelji pronašli posao, a ksanije je obećao da će i nju povući.

Porodice djevojke se protivila tome i žatražila je da se oni zvanično vjenčaju, ali je A.G. rekao da ukoliko granicu prođe kao oženjen čovjek, kada bude stigao u Francusku neće mu dozvoliti boravak te da se odmah mora vratiti, bez mogućnosti boravka ni tri mjeseca.

Nakon toga su oboje odlučili da odu i ostanu dvije sedmice kod rođaka vjerenika u Francuskoj.

Za to vrijeme, kako kaže E.H, njen vjerenik je počeo da radi i iznajmili su jednu sobu.

Od tada je počela drama za E.H., koju je vjerenik prisilio da se bavi prostitucijom. Klijenti su se ređali, a njen vjerenik i još dvojica su uzimali svu zaradu.

Za 5 mjeseci, protiv njene volje, djevojka je proživljavala ono za što je samo čula ili pročitala, a komunikacija sa porodicom se svela na minimum i bila je kontolisana od strane njegovog zaručnika, koji je uvijek nalazio razne razloge kada je govorio sa njenima.

Govoreći o svojoj historiji, E.H. kaže "da je uspjela da sakrije nešto novca od svog posla i kada je njen vjerenik otišao poslom u drugi grad, pokupila svoje stvari, ušla na voz, uputila se na aerodrom, kupila kartu i vratila u Albaniju".

"Porodici sam rekla da je A.G. dospio u zatvor jer se bavio prljavim poslom, a ja sam se vratila i da ne želim da znam za njega. Nisam im rekla šta je sa mnom radio i kakvim sam se poslom bavila", dodala je ona.

Dodala je da sa njegovom porodicom nije komunicirala još nedjelju dana nakon njenog povratka, otišla je u Tiranu kod svoje tetke i posjetila psihologa radi konsultacija.

"Nisam ga prijavila jer sam za njega otišla svojom voljom, ali i nemam povjerenja u pravosuđe. Pozvao me je jednom telefonom, javila sam mu se i rekla mu da ga neću prijaviti pod uslovom ako mene i moju porodicu ostavi na miru, te da više nikada ne želim ništa o njemu znati. Tako smo se dogovorili i više ne želim da znam da li postoji ili ne. Završila sam šnajderski kurs i obećali su mi posao, jer imam završenu srednju školu", završava svoju tragičnu ispovjest E.H., koja joj se dogodila prije dvije godine, prenosi portal "Shekulli".