Zatražila azil u Austriji

Jedna 19-godišnja djevojka sa Kosova je tražila azil u Insbrucku, u Austriji, ali je njenom zahtjevu za azil prethodila teška životna drama kroz koju je morala proći. Kako je svjedočila pred austrijskim policajcima, ona, zajedno sa još tri mlade djevojke je nasilno držana u jednom podrumu u Švicarskoj.

Osim toga, bila je primoravana da se prostituiše u jednom lokalu, gdje joj je redovno davan kokain prije početka posla. Ovo, prema priči 19-godišnjakinje je trajalo od početka 2012. godine. U to vrijeme, njoj je, kao žrtvi trgovine ljudima, data narkotička supstanca, poznata kao kapljice K.O. (K.O Tropfen).

Na osnovu priče ove mlade Kosovarke, i krivične prijave koje je podigla u Austriji, švicarska policija je iste noći uhapsila dvije osobe, prenosi austrijska novinska agencija APA. Sem hapšenja, švicarska policija je zaplijenila poveću količinu narkotičkih sredstava. No, još uvijek se ne zna da li su u pomenutom podrumu bile tri djevojke za koje je Kosovarka rekla da su bile sa njom i da li su one oslobođene ili ne.

Devetnaestogodišnja Kosovarka je zatražila politički azil u Insbrucku i poslata je u centar za zbrinjavanje žrtava nasilja.