Priznanje jedne izbačene žene iz Prištine

Posljedice promjene načina i dinamike života, uglavnom najviše na svojoj koži osjete starije osobe. Jedan značajan dio ovih osoba, a nerijetko, ostaju zanemareni i bez ikakve porodične brige.

Takve sreće je bila i Hava Villa, stanovnica Doma za starije osobe u Prištini.

Hava je ovdje došla, kada ju je njen sin protjerao iz kuće, prije nekih devet mjeseci, odmah nakon smrti njenog supruga.

Osim toga, on nije dao priliku da u svojoj kući dočekuje ljude koji bi joj izrazili saučešće zbog smrti njenog supruga.

"7. januara mi je umro suprug. Nisam u kući mogla da čekam ljude na saučešće. Izbacio me je odmah sutradan. Izbacio me je. Šta da radim, šta da ja radim?", govori ona.

Smještaj u Dom za starije osobe je bilo jedino rješenje za Havu, pošto je njen sin prodao kuću i oduzeo joj je sve stvari, za koje je ona radila 45 godina.

"Radila sam 45 godina u Danskoj, snaga me je napustila, mogu hodati samo uz pomoć štapa. Operisala sam se 4-5 puta. Svojem sinu sam pružila sve uslove, a on mi je okrenuo leđa. Kuća je vredjela oko 100.000 eura, a on ju je prodao za 22.000 eura", govori Hava.

Hava se sa svojom porodicom vratila na Kosovo prošle godine. Godinama je živjela u Danskoj, gdje je i radila. Radila je razne poslove sa jedinim ciljem da osigura pristojan život za svoju porodicu.

"Ja sam tamo radila. Ja danju, suprug noću, jer imamo petero djece. Gdje nađeš za shodno tu i radiš", nastavlja dalje Hava.

Iako je Hava otkako je došla u ovaj Dom za starije osobe i našla podršku i zaštitu, koji su joj nedostajali u njenoj porodici, briga, je kod nje neizbježna.

Ona kaže da se osjeća veoma loše i da je veoma uznemirena, prenosi TV Rrokum.

RRËFIMI I NJI TË BRAKTISUNE by RrokumTelevision