Antiislamski napad u Beču

Policija traga za mlađim muškarcem koji je na tramvajskoj stanici u Beču najprije verbalno napao staricu odevenu u burku, a onda je oborio na zemlju i išutirao...

Jedna Turkinja (84) brutalno je napadnuta u Beču u po bijela dana na prepunoj tramvajskoj stanici Rojmanplac (Reumannplatz).

Ženu u burci napadač je najprije izvređao, a zatim je staricu oborio na zemlju i išutirao. Motiv napada je najvjerovatnije vjerska netrpeljivost, a huligana je isprovociralo što je žena nosila burku. Žrtva nije imala nikakve šanse protiv napadača jer osim što je starija i fizički slabija, povređena žena je bila slabo pokretna i kretala se uz pomoć štapa.

Poslije ovog kukavičkog čina napadač je uspio da pobjegne, iako je nekolicina ljudi koji su se zatekli u blizini pokušala da ga zaustavi i zadrži do dolaska policije. Povređena žena je prebačena u bolnicu, ali još uvijek zbog pretrpljenog šoka nije u stanju da da izjavu. Policija je medijima potvrdila da je do napada došlo u četvrtak oko 14:30. Za napadačem, muškarcem u ranim tridesetim, se i dalje traga.

Islamska vjerska zajednica u Austriji (IGGiÖ) je upozorila na brutalnost ovog napada i dodala da vjerska netrpeljivost u zemlji postaje sve očiglednija.

"Nadamo se da će ovaj incident poslužiti kao primjer i pomoći u borbi protiv antiislamskih napada u zemlji", stoji u saopštenju IGGiÖ.