Protesti održani ispred zapaljene džamije

Građani turskog porijekla nastanjeni u Njemačkoj reagovali su na paljenje Mevlana džamije u naselju Kreuzberg, u glavnom gradu, Berlinu.

Protesti su održani ispred zapaljene džamije. Među demonstrantima je i Iman Andrea Reimann, njemačka državljanka koja je prihvatila islam. Zajedno sa imamom berlinske džamije Aziziye, Idrisom Kaahramanom, Reimann potpisuje saopštenje za javnost.

Policija je potvrdila da je požar u džamiji izazvan namjernim paljenjem, a da nastala materijalna šteta premašuje jedan milion eura, izjavila je Reimann, u saopštenju objavljenom na njemačkom jeziku.

Iman Andrea Reimann je kazala da je riječ o do sada najtežem napadu na jednu džamiju u Njemačkoj, kritikujući usput njemačke medije što nisu izvještavali o ovom incidentu.

Sigurnost džamija i sigurnost muslimana je dovedena u pitanje, jer se slični napadi dešavaju širom Njemačke, tvrdi Reimann.

Imam džamije Aziziye u Berlinu, Idris Kahraman, izjavio je da njegove džematlije uvijek zagoravaju dobrotu, toleranciju i suživot uz uvažavanje integracije u njihovoj zajednici.