Istina uvijek izađe na vidjelo

Mašinerija diktatora Slobodana Miloševića je 14. decembra 1998. godine ubila šest mladića srpske nacionalnosti u kafiću "Panda" u Peći. Ove šokantne podatke je jučer javnosti objavio prvi zamjenik premijera Srbije, Aleksandar Vučić.

Dvojica Albanaca koji su 1998. godine uhapšeni pod optužbom da su izvršili masakr u kafiću "Panda" u Peći najavili su da će tužiti Srbiju i tražiti nadoknadu štete. Oni kažu, da poslije tvrdnje potpredsjednika Vlade Srbije da iza ubistva u Peći ne stoje Albanci, Srbija treba da im plati odštetu. Agron Kollçaku i Vllaznim Përgjegjaj proveli su godinu dana u zatvoru pod optužbom da su ubili srpske mladiće u "Pandi".

"Srbiji neće biti lako s nama. Tražićemo moralnu i materijalnu nadoknadu za sve torture koje sam preživio", rekao je bivši optuženi Agron Kollçaku, prenosi Top Channel.

On tvrdi da su u zatvoru preživjeli nehumana mučenja, Agron kaže da im ni novčana nadoknada neće izbrisati sjećanje na patnju, ali će pokrenuti postupak.

"Tukli su me bejzbol palicama. Tukli su dok se nisam onesvijestio. Kada bih se onesvjestio, polivali su me vodom i onda se mučenje nastavljalo", otkriva on.

I Vllaznim Përgjegjaj također kaže da ovo pitanje se neće zatvoriti samo s javnom izjavom srpske države. Još su mu svježa pamćenja na ono što mu se dogodilo, a traume su prisutne kako na tijelu tako i na umu.

"Slomili su mi nogu, nos su mi sjekli nožem. Drugim zatvorenicima su sjekli uši, prste i ne znam šta sve drugo", govori u šoku Përgjegjaj.

Sumnje da su mladi Srbi ubijeni od strane srpske mašinerije su počele još u Hitnoj službi u bolnici. Neki od zaposlenih u to vrijeme govore kako su imali pritisak da se tijelima ne približi neko od albanskog osoblja koje je radilo u bolnici.

"Izvršili smo transport prva dva tijela, onda još tri. Kada smo ih dvezli u bolnicu, niko im se nije smio približiti", govori Hydavehbi Kastrati, šofer koji je radio u ambulanti kada su tijela bila prebačena do bolnice u Prištini.

Nakon ubistva šest mladih Srba i ranjavanja nekoliko drugih u kafiću "Panda" u Peći, srpska mašinerija je u to vrijeme uvela policijski sat.

Nakon ovog događaja, mnogi ljudi su misteriozno likvidirani, uključujući i slučaj ubistva doktora Nuredina Çekua, zatim doktora Xhevdeta Gashija i mnogo drugih albanskih civila, čiji su dosijei još uvijek zatvoreni za porodice i kosovsku javnost.

Najavljena tužba dvojice Albanaca za naknadu štete za sada je jedina posljedica Vučićeve izjave o odgovornosti države Srbije za zločin u "Pandi". Porodice ubijenih srpskih dječaka i dalje nisu dobile odgovor ko je i po čijem naređenju ubio njihovu djecu, a sve se završilo na nekoliko teorija i spekulacija objavljenih u novinama.