Kada su pojeli životinje prešli su na ljude

Prvi američki kolonisti, stanovnici Fort Jamesa jeli ljudsko meso da bi preživeli tešku zimu 1609. godine.

Dokazi da je ljudožerstvo među prvim doseljenicima u Americi postojalo, dokazuju najnovija proučavanja kostiju 14-godišnje djevojke koja je 1609. godine živela u Fort Jamesu.

Tokom te godine bila je surova zima, a od gladi je umrlo skoro osamdeset posto kolonista. Pojedinci su uspjeli da prežive tako što su pojeli moždinu i dio lica i grudi umrle djevojke, prenosi Tanjug

Na lobanji su pronađeni tragovi udaraca oštrim predmetom, kao i duboki rezovi na njenom licu i vratu.

"Način postupanja prema tijelu djevojke nakon njene smrti pokazuje sav očaj i izuzetno teške okolnosti s kojima su se kolonisti Fort jamesa suočavali tokom zime 1609. Jasno se vidi namjera da se tijelo raščereči, da se izvade mozak i tkivo lica kako bi se pojeli", rekao je američki naučnik.
 
Bezuspješno su pokušale da otvore čelo, da bi potom udarcima malom sjekirom u potiljak konačno rascijepale lobanju. Analizom kutnjaka i stepena razvoja kosti brade, naučnici su uspjeli i da rekonstruišu život djevojke, koju su nazvali Jane.

Uspjeli su da utvrde da je imala oko 14 godina kada je umrla, ali ne i uzrok smrti.
 
Stanovnici kolonije su bili pod opsadom Indijanaca i nisu imali dovoljno hrane da prežive zimu. Najprije su pojeli sve životinje u utvrđenju, pa čak i sve kožne predmete koje su mogli da pronađu. Nije poznato koliko su svojih sunarodnika pojeli.

Prvu pomoć u hrani dobili su tek nakon nekoliko meseci, a od 300 prvobitnih doseljenika, preživjelo je njih 60.