Stravičan masakr u Srbiji

10:25 (DOPUNJENO) Preminula je još jedna, 14-ta žrtva masovnog ubistva koje je rano jutros počinio Ljubiša Bogdanović (60) u selu Velika Ivanča, udaljenom 15-ak kilometara od beogradske opštine Mladenovac, potvrđeno je Radio-televiziji Srbije (RTS) u beogradskoj bolnici. Ubica je 1991. učestvovao u ratnim dejstvima u Slavoniji, policija još ne zna motive ubistva.


Kako je rečeno u javljanju, najvjerovatnije se radi o sedamdesetogodišnjoj supruzi ubice Bogdanovića, koja je teško ranjena u jutrošnjem masakru. Bogdanović je iz vatrenog oružja na licu mjesta ubio 12, dok je još jedna osoba preminula na putu ka bolnici.

Među ubijenim je i dvogodišnji dječak, potvrđeno je za agenciju Anadolija iz Biroa za saradnju s medijima MUP-a Srbije.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović u programu uživo srbijanske državne televizije kazao je kako policija dosad nije utvrdila motive ubistva počinjenog iz pištolja marke CZ 88.

"Sve što znamo je da je lice učestvovalo 1991. godine u ratnim dejstvima na području Slavonije", kazao je Veljović, dodavši kako osumnjičeni za ubistvo "nije imao zdravstveni karton", ali je napomenuo da sve navedeno policija još uvijek provjerava.

Veljović je potvrdio kako su sve žrtve ubistva živjele u neposrednoj blizini,  bili u rodbinskim vezama ili komšije sa počiniocem ubistva i da su svi ubijeni "na spavanju".

Direktor policije Srbije je, također, potvrdio medijske navode da je počinitelj ubistva, na kraju pokušao izvršiti samoubistvo.

Ljekaru beogradskog Urgentnog centra bore se za život još dvije osobe teško ranjene u masakru u Velikoj Ivanči.

09:10 Ljubiša Bogdanović (60) ubio je jutros 13 komšija u mjestu Velika Ivanča kod Mladenovca. Ubijeno je šest muškaraca, šest žena i beba, saznaje beogradski "Blic".

Kako javlja reporter "Blica" s mjesta zločina, prema priči komšija, Ljubiša je najprije u svojoj kući ubio sina hicem u glavu, a potom se uputio ka kućama komšija gdje je napravio masakr.

Prema nezvaničnim informacijama, šezdesetgodišnji Ljubiša Bogdanović je potom najvjerovatnije pokušao da ubije i svoju ženu i sebe. U ovom trenutku Lj. B. i njegova supruga daju osnovne znakove života i u teškom su stanju.

Ispred njegove kuće trenutno je jedan policijski automobil, a policija je blokirala prilaz svim kućama u kojima su ubijeni živjeli.

Komšije kažu da se tragedija dogodila jutros u 5 sati i da je policija dolazila kod njih da ih obiđe.

"Tako smo saznali za masakr. On je bio miran čovjek. Ne znamo šta je dovelo do ove tragedije. Čuli smo samo da je sina ubio hicem u glavu", pričaju šokirane komšije.

Ljubiša Bogdanović je pucao iz vatrenog oružja za koje najvjerovatnije ima dozvolu.

Dežurni ljekar iz Hitne pomoći pri Domu zdravlja Mladenovac dr Vasilj Žmiko rekao je da je, prema informacijama kojima za sada raspolaže, ubijeno osmero ljudi.

"Dvije ljekarske ekipe su otišle na lice mjesta, obje su na putu za Beograd, jer ima troje ranjenih", rekao je Žmiko, ističući da je poziv ljekarima upućen rano jutros oko 05.40 sati.