Konsultativno vijeće za zajednice pri Uredu predsjednika Kosova izabralo je za predsjedavajućeg Petra Miletića, srpskog predstavnika, dok su dva zamjenika predsjedavajućeg Ćerim Bajrami iz bošnjačke zajednice i Kujtim Pačaku iz romske zajednice.

Za izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika Konsultativnog vijeća za zajednice nominovano je šest kandidatata iz različitih zajednica i nakon tajnog glasanja, te prebrojavanja glasova 25 članova, ustanovljeno je da je najveći broj glasova imao Petar Miletić iz srpske zajednice. 

Nakon izbora predsjedavajućeg ponovljena je procedura oko izbora dva zamjenika predsjedavajućeg.

Glasovi odlučili da Ćerim Bajrami iz bošnjačke zajednice bude prvi zamjenik predsjedavajućeg KVZ-a, a Kujtim Pačaku iz romske zajednice, drugi.  Nakon toga članovi vijeća su se upoznali sa zakonodavnom strategijom Vlade Republike Kosova za 2010. te je podrobnije razmatran plan rada Skupštine i njenih organa.

U zadnjoj tački je predviđeno formiranje radne grupe za adresiranje pitanje zajednica u zakonodavnu strategiju za tekuću godinu te je svaka zajednica delegirala po jednog člana u tu radnu grupu.

Bošnjački predstavnici dr Raif Elezi je u radnoj grupi za zakonodavstvo dok je Ćerim Bajrami u grupi za obrazovanje.

Izvor: RTK