Evropska unija je izradila sopstvenu strategiju za rješavanje situacije na sjeveru Kosova, prenosi danas list "Koha ditore" i dodaje da će taj plan indirektno pomoći sprovođenju strategije Međunarodne civilne kancelarije (ICO) i kosovske vlade.

Članice EU u strategiji predviđaju pristup rješavanju stanja na sjeveru "korak po korak", postavljajući tri cilja. Prvi je da se stvori vidljivo i funkcionalno prisustvo EULEX-a na sjevernoj strani rijeke Ibar, drugi je otvaranje kuće EU u sjevernom dijelu Mitrovice u kojoj dominiraju Srbi i treći da pokaže vidljivim projekte Evropske komisije osmišljene da poboljšaju svakodnevni život ljudi na sjeveru, prenosi "Koha ditore".

Mediji spekulišu da bi otvaranje kancelarije EU u sjevernom dijelu Mitrovice moglo da se dogodi u petak.

Šef te kancelarije će biti italijanski ambasador u Prištini Michael Giffoni, koji je nedavno rekao da strategija za sjever Kosova ICO-a i kosovske vlade nije i ne može se predstavljati kao dokument Evropske unije (EU).

"Međutim, kada su u pitanju ciljevi koje treba dostići, može doći do poklapanja, jer i EU želi uspostavljanje vladavine prava, bezbjednost i socijalno-ekonomsku sigurnost, posebno odgovornost u sprovođenju zakona", izjavio je Giffoni.

On je rekao da ima zadatak da promoviše vrijednosti koje gaji EU.

"To su vrijednosti koje se tiču svih ljudi, bez obzira na to da li se radi o sjeveru ili o cijelom Kosovu, da na pragmatičan način pokrenem riješavanje problema koja se tiču kvaliteta života", rekao je Giffoni  i dodao da je to moguće postići "dijalogom i posrijedovanjem", a "ne namjetanjem riješenja kako je to praktikovano u proteklom periodu".