Evropska unija (EU) mora obezbjediti prisustvo svih zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji u junu u Sarajevu, a ona mora da donese i konkretne rezultate, kaže za "Deutche welle" ministar spoljnih poslova Švedske Carl Bild.

Konferencija zemalja Zapadnog Balkana, održana prošlog vikenda u Sloveniji, pokazala je da je region sam sposoban da preuzme inicijativu, ocjenjuje Bild.

Ono što je bila otežavajuća okolnost, prema Bildovim riječima, jeste činjenica da "nije bilo moguće učestvovanje Srbije", dodajući da "regionalna konferencija bez Srbije ima svoja ograničenja".

"Nedolaskom Srbije, svako je, u nekom smislu, izgubio. Srbija je nešto izgubila, ali je na gubitku i region u cjelini. Srbija je veliki igrač. To je najveća zemlja u regionu", istakao je Bild.

Međutim, dodao je on, isto tako bih žalio da konferenciji nije prisustvovala i neka manja zemlja. Regionalna saradnja mora biti regionalna i sveobuhvatna.

Komentarišući najave španskog šefa diplomatije da će krajem maja ili početkom juna Španija, kao predsjedavajuća EU, u Sarajevu organizovati sastanak na visokom nivou EU-Zapadni Balkan, Carl Bild ocjenjuje da EU mora kao prvo i osnovno da unaprijed riješi pitanje prisustva svih zemalja iz regiona.

Upitan da li je u ovom trenutku moguće okupiti sve lidere Zapadnog Balkana na jednom mjestu, Bilt je istakao da "postoje različiti načini da se taj problem riješi."

"Pored činjenice da svi moraju da budu prisutni, evropska konferencija posvećena Zapadnom Balkanu mora da donese i konkretne rezultate", ukazuje Carl Bild.

Zato se, prema njegovim riječima, unaprijed mora usaglasiti jasna poruka, sadržaj i politika.