Suzbijanje ruskog uticaja na Balkanu

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da se pritisci SAD na Srbiju pojačavaju i ulaze u veoma ozbiljnu fazu i da se to vidi kroz dolazak američkog zvaničnika Wessa Mitchella koji je, prema Šešeljevim riječima, došao da "uruči ultimatum" Srbiji da prihvati ulazak Kosova u Ujedinjene nacije (UN) i pritisne državni vrh da uvedu sankcije Rusiji.

"Ulazak Kosova u UN bi bilo priznanje nezavisnosti, makar Srbija nikad ne donela nijedan zvanični akt po tom pitanju. Ko Srbiju pita da li priznaje nezavisnost države, kad je ona članica UN", rekao je Šešelj novinarima u Skupštini Srbije.
On je dodao da ako bi SAD sa "nožem pod grlom" natjerale predsjednika Srbije i Vladu da priznaju Kosovo, to bi značio "početak kraja Srbije".
On je rekao da je Mitchell došao na Balkan da suzbije ruski uticaj na Balkanu i da pritisne predsjednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da prihvate uvođenje sankcija Rusiji.
Šešelj je rekao da je Mitchell otkrio namjeru SAD da "okupiraju Brčko, kako bi pocepali Republiku Srpsku na dva dela" i kako bi se Republika Srpska utopila u federalnu Bosnu i Hercegovinu.
On je pozvao Vladu i predsjednika Srbije da preduzmu hitne mjere kako bi se Srbija uključila u ODKB, vojni savez pod vođstvom Rusije, a zahtjeva od Rusije da postavi vojne snage u zapadnom dijelu Srbije.
"Jedini spas je u direktnom savezu sa Rusijom. Jedino Rusija može odvratiti Amerikance od njihovih suludih planova na Balkanu", rekao je Šešelj.