Bivši britanski premijer Tony Blair već više od godinu i pol radi za korejsku naftnu kompaniju, jednu od najvećih investitora u Kurdistanu, no Blairov ured tvrdi da ta savjetnička funkcija nema nikakve veze s Irakom.

Blair je uspio uvjeriti parlamentarni odbor koji odobrava poslovne aranžmane bivših članova vlade da 20 mjeseci ne objave da je postao savjetnik korejskog UI Energy Corporationa. Njegov ured tvrdi da tajnost nije tražio on nego kompanija, iako se UI Energy inače hvali svojim stranim savjetnicima, među kojima je i bivši australski premijer Bob Hawke.

‘Premijer na prodaju’

Nije poznato koliko je novca zaradio od tih poslova, no Daily Mail tvrdi da je Blair, otkako je u lipnju 2007. napustio Downing Street, zaradio 20 milijuna funti, velikim dijelom i pomoću kontakata iz Amerike i s Bliskog istoka, koje je stekao zahvaljujući ratu u Iraku te svom položaju posebnog izaslanika zapadnih vlada na Bliskom istoku.

- Čini se da je bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva na plaći vrlo velike strane naftne korporacije i da se nama to tajilo. Čak i sada ne znamo koliko mu je za to plaćeno ili što je kompanija imala od toga - rekao je konzervativni zastupnik Douglas Carswell.

- Ova otkrića pokazuju da je naš bivši premijer na prodaju. Mislim da će mnogi ljudi smatrati da je iznimno neosjetljivo to što se čini da on unovčuje svoje kontakte iz rata u Iraku kako bi zaradio novac za sebe - rekao je zastupnik liberaldemokrata Norman Baker.

Dva milijuna za osiguranje
Ovih je dana objavljeno i da je Blair savjetnik kraljevske obitelji u Kuvajtu, koja je od njega u lipnju 2008. za milijun funti naručila studiju o budućnosti Kuvajta u sljedećih 30 godina.

Blair je dodatne milijune zaradio i na svojim plaćenim govorima, savjetničkim ugovorima s bankama i stranim vladama, predujmima za memoare te velikodušnoj mirovini.

Bivši premijer prima i mirovinu od 63.468 funti godišnje te još 84.000 funti za troškove ureda. Pripada mu i osiguranje čiji se troškovi procjenjuju na dva milijuna funti godišnje. Samo osiguranje za njegovo nedavno svjedočenje pred komisijom o ratu u Iraku stajalo je 273.000 funti jer su ga stotine policajaca morale štititi od ljutitih prosvjednika. Ipak, 178.000 policija bi potrošila i bez Blaira na plaće policajaca koji bi inače radili nešto drugo.

Blairovi prihodi:

Govori - 9 milijuna funti

- lista čekanja za Blairove govore, koji obično stoje 100.000 funti, ‘dugačka’ je dvije godine

- 600.000 funti navodno je dobio za potpisivanje ugovora s agencijom Washington Speakers Bureau, koja mu dogovora angažmane

Konzultantski poslovi - 6 milijuna funti

- 2 milijuna funti godišnje za poslove savjetnika s bankom JP Morgan

- 500.000 funti za konzultantske poslove sa Zurich Financial Services

Tony Blair Associates - milijun funti

- tvrka koju je osnovao lani, kroz koju obavlja savjetničke poslove za strane vlade, posebno na Bliskom istoku

Knjiga - 4,6 milijuna funti

- 4,6 milijuna funti dobio je kao predujam za svoje memoare od Random Housea, a dodatno će zaraditi od prodaje

Windrush i Firebush Ventures - iznos nepoznat

- kompleksna mreža 12 tvrtki kojom Blair koristi rupu u zakonu kako ne bi morao objaviti koliko zarađuje

Izvor: Daily Mail