Vlada Velike Britanije sa velikim interesovanjem očekuje izmjene u Vladi Kosova, izjavio je britanski ambasador u Prištini Andy Sparkes, nakon sastanka  sa predsjednikom Ustavnog suda Kosova Enverom Hasanijem. Ambasador Sparkes je, takođe naglasio da korupcija ne bi trebala imati mjesto u modernom Kosovu, jer je njegova budućnost u Evropskoj uniji.

Britanski ambasador nije odredio da li će te izmjene u Vladi biti upravo zbog moguće korupcije, ali je dodao da sa interesovanjem očekuju te izmjene.

"Očekujemo uz interesovanje izmjene u Vladi. Želim da naglasim, da nam je premijer Kosova nakon razgovora koje sam imao mnogo puta sa njim, rekao da je zainteresovan za dobro upravljanje i da se želi boriti protiv korupcije" kazao je Sparkes.

S druge strane poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj-Bujupi je na konferenciji za medije rekla da korupcija nanosi velike štete i ozbiljne posledice Kosovu.

Navodeći nedavni izvještaj koji zaključuje da je nivo korupcije na Kosovu u porastu, ona je kazala da je organizirani kriminal proširen na sve institucije i prijeti bezbjednosti i državnosti zemlje.

Kriminal je teško oštetio privredu Kosova, uplašio investitore i prouzrokovao stagnaciju čije će posljedice trpjeti i  buduće generacije.

Bujupi je dodala da političke igre, takozvana "rekonstrukcija Vlade" imaju tendenciju da kupuju vrijeme od nedavne prodaje imovine u zemlji i koristi od nje.

Prema njenim riječima, rekonstrukcija  će dobiti odgovarajuću formu samo tada, kada šef Vlade ode i podnese račune za štetu koju je nanio zemlji.

Alijansa za budućnost Kosova hitno zahtjeva  da se institucije bore protiv korupcije na djelu, a ne samo riječima.