Zdravlje ljudi vs. uštede energije

Evropa bi uskoro mogla da odustane od pomjeranja sata na ljetnji i zimski period - ovo je protekle sedmice izglasao Evropski parlament, tražeći od Evropske komisije da sačini cjelovitu analizu koristi i štete od pomjeranja sata, a uz uvjerenje da dosadašnja praksa nije dala željene rezultate.

A rezultati su prije bili neželjeni- gradjani širom Evrope, kao i mnogobrojne studije, ukazuju da pomjeranje sata ima brojne negativne efekte na raspoloženje, radnu sposobnost, mentalno zdravlje ljudi, dok su željeni efekti, ušteda energije i usaglašavanje funkcionisanja unutrašnjeg tržišta, gotovo zanemarljivi...
"Postoje stotine gradjanskih peticija, godinama se ovom pitanju vraćamo, a eksperti ukazuju: najmanje 20 posto Evropljana pate zbog pomjeranja sata,upozoravaju da postoji tzv "socijalni jet lag", koji vomdi ka visokoj upotrebi alkohola, pušenju, gojaznosti, dijabetesu, problemi sa metabolizmom. Direktna i indirektna šteta od pomjeranja sata je oko 1 posto bruto-nacionalnog dohotka EU. Mi uopšte ne znamo zašto ovaj sistem uopšte postoji, nema jasnih rezultata uštede energije, niti drugih razloga za njegovo postojanje", poručio je član Evropskog palamenta iz Češke, Pavel Svoboda.
"U Rusiji, dok su imali pomjeranje sata, imali i pad bruto-nacionalnog dohotka. Treba li da sa ovim režimom budemo gluplji od predsjednika Putina", zapitala se članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, Gesine Meisner.
Ubjedljivom većinom glasova evropski parlamentarci od Evropske komisije traže hitno preispitivanje potrebe za pomjeranjem sata dva puta godišnje i, ukoliko se pokaže da su strahovanja opravdana, ukidanje ove mjere...
"Dvije su opcije- ili odustajemo od pomjeranja sata ili ne. Ako odustajemo, treba da se dogovorimo kada, dok su predstavnici evropskih država, sem jednog, na posljednjoj raspravi o ovoj temi, svi bili za to da ostane status kvo", ocijenila je evropska komesarka za transport, Violeta Bulc.
Pitanje je, sada u obliku rezolucije, vraćeno Evropskoj komisiji, koja bi, na osnovu jasnih pokazatelja, ali i stava parlamentaraca da se od pomjeranja sata treba odustati, trebala da odluči sudbinu mjere uvedene 2001. godine.