Pravno obavezujuće

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je u intervjuu N1 da očekuje da će sljedeće godine Beograd i Priština pronaći održivo pravno obavezujuće rješenje.

"Namjerno smo se uzdržali od predlaganja datuma. Razgovori nisu laki, uključenim stranama treba dati prostor da pronađu održivo pravno obavezujuće rješenje. Kao i cio proces, važniji je kvalitet od brzine", predočio je Hahn.
"U prošlosti smo mogli čuti na Kosovu: ‘Zašto razgovarati? Služi samo evropskim interesima Srbije’. Sa ovom strategijom i Kosovu je u interesu da dođe do normalizacije odnosa sa Srbijom“, ocijenio je Hahn.
Prema riječima Hahna, region već danas okružen samo državama članicama EU, ali je i, sam po sebi, u središtu Evrope.
"Mislim da iz bezbjednosnih i ekonomskih razloga, političkih i društvenih, ima smisla integrisati ovaj region u EU", istakao je Hahn.
Ali to zahtjeva određene reforme i mjere, kako bismo uverili naše građane da je svaka nova članica korisna, a ne teret, objasnio je Hahn.
On vjeruje da je ekonomski razvoj važan i da će pokrenuti reforme u oblasti vladavine prava.
Govoreći o Strategiji za Zapadni Balkan, kao i o 2025. godini koja se pominje, Hahn je rekao da su vođeni interni razgovori, kako bi se razjasnilo i prikazalo šta je moguće, ostvarivo, pod uslovom da svako odradi svoj posao i posveti se krajnjem cilju.
"Nije to samo do iscrpnih pregovora, već i do samog procesa, a za to je potrebno vrijeme i nije unapred poznato kada ćemo do cilja doći", rekao je Hahn.
On je naglasio da je zato važno naznačiti moguće vremensko razdoblje.
"Kako bismo, prvo, postigli cilj, i drugo, dali ljudima do znanja da je cilj ostvariv, da je Evropska komisija tome posvećena“, precizirao je Hahn.
Siguran sam da će Evropski savjet usvojiti ovu strategiju, rekao je Hajn, tako da se EU obavezuje na ovaj datum, "pod uslovom, ponavljam, da svi u vašoj zemlji odrade svoj dio posla".
On je podsjetio da je u slučaju Srbije konkretna šansa za početak pregovora ostvarena tek nedavno.
"Imajući to u vidu, vaša zemlja već je ostvarila ogroman napredak, ali kao što sam ranije pominjao, potrebno je da dođe do promjene u mentalitetu", smatra Hahn.
U ovom regionu još imamo razmišljanje u crno-beloj kategoriji, ukazao je Hahn, "ili si pobjednik, ili gubitnik“.
Hahn ističe da je u demokratiji kompromis uobičajeni rezultat debate, što znači da svi daju ponešto, kako bi na kraju dobili mnogo više.
"Ljudi odavde moraju naučiti da se adaptiraju tu i tamo. Mislim da možemo ostvariti napredak, ali ne samo u smislu ekonomskog razvoja, već razvoja na svim poljima“, poručio je Hahn.
Prema njegovoj ocjeni, "za sve ovo potrebno je vrijeme, jer se ne radi o standardnoj proceduri, već o implementaciji određenog modela ponašanja“.